Nyheter

Försvåra för tjuvarna under Halloween

Försvåra för tjuvarna under Halloween

Nyheter Allhelgonahelgen och Halloween står för dörren.

För de allra flesta en mysig helg med tända ljus och barn som allra helst vill ha godis. Annars blir det bus. Tyvärr är det också en helg som brukar vara lite extra drabbad av villainbrott. Här kommer Polisens tips som försvårar för tjuven.

Många väljer att åka bort till vänner och släkt över allhelgonahelgen och halloween. Därmed är det många villor runt om i länet som står tomma under några dagar och nätter. Något som inbrottstjuvarna inte är sena att utnyttja.
– Vi kan tyvärr se att antalet villainbrott ökar under den här helgen och det beror så klart på att fler villor står tomma, säger Björn Dahlbäck, polis i Värnamo.

Björn Dahlbäck leder en satsning mot villainbrott som Polisen i polisområde Jönköping genomför under några månader. Han menar att det är viktigt att vara medveten om att tjuvarna passar på vid helger som den här då många är bortresta. Mycket av Polisens arbete handlar om förebyggande åtgärder och Björn Dahlbäck poängterar att även du som villaägare kan göra mycket för att försvåra för tjuvarna.
– I grund och botten handlar det om att få det att se ut som om att du fortfarande är hemma, så att tjuven inte vågar sig in. Ha timer på lampor så de tänds och släcks vid olika tidpunkter och gärna en timer även på radion. Utomhus är det bra om belysningen är kopplad till en rörelsevakt, säger Björn Dahlbäck.

Fakta:
Så här undviker du inbrott
· Meddela dina närmaste grannar att du kommer vara bortrest.
· Be någon ta hand om din post.
· Ha timer på några olika lampor som tänds och släcks vid olika tidpunkter.
· Ha timer på radion så den går igång med oregelbundna mellanrum.
· Skriv inte att du är bortrest på Facebook, Twitter eller din blogg.
· Be någon skotta snö och göra fotspår i snön vid huset.
· Be grannarna parkera på din uppfart ibland.

Det här kan du också göra
· Ha gärna utomhusbelysning som tänds med rörelsevakt, särskilt vid entré- och altandörrar.
· Förvara trädgårdsredskap och verktyg inomhus så att en tjuv inte kan använda dem för att göra inbrott.
· Förvara stegar inomhus eller fastlåsta så de inte kan användas för att nå olåsta eller öppna fönster i ditt eller en grannes hus.

Dela