Nyheter

Förslaget: Inför förbud mot ny vindkraft i kommunen

Nyheter I ett medborgarinitiativ föreslår en kommuninvånare att ett generellt förbud mot uppförande av ny vindkraft införs inom Värnamo kommuns gränser.

Arkivbild.

Läs hela förslaget i något redigerat skick nedan:

Allt fler kommuner säger nu nej till vindkraftsetablering inom sitt område.

En sådan kommun – bland flera – är Mullsjö kommun som härom året sa nej till en planerad vindkraftspark om nio stycken gigantiska vindkraftverk med en totalhöjd om 250 meter.

De folkvalda insåg att priset för att tillåta denna primitiva, ineffektiva och invasiva elproduktion var för högt.

Det handlar om förstörda naturvärden som är så höga att de inte går att uppskatta.

Det handlar om förstörda boende miljöer för både människor och djur. Att bo i närheten av vindkraftverk är i det närmaste en outhärdlig tillvaro av ständigt svepande skuggor, oljud och blinkande sken på nätterna.

Till detta kommer att de som har haft oturen att få vindkraftverk i närheten av sina fastigheter får se hur värdet på dessa sjunker till nära noll och i princip blir omöjliga att sälja.

För djurlivet innebär vindkraft en katastrof. i Synnerhet för rovfåglar. Varje år dödas tusentals örnar, falkar, fiskgjusar, hökar av vindkraftverk.

Till det kommer störningar för övrigt djurliv, bland annat reproduktionen när vindkraften stör/ockuperar deras revir.

Vindkraftverk/-parker kan liknas vid en svamp där själva verken är den synliga delen, men för att de skall kunna uppföras krävs skövling av skog, anläggande breda servicevägar genom (inte sällan känsliga) naturområden.

Till det kommer miltals av elledningar som grävs ner. Anläggande av transformatorer. För uppförande av själva fundamenten till verken krävs sprängningar av tonvis med sten som sedan ersätts med betong.

Vindkraftverk är inte heller miljövänliga som deras förespråkare påstår. De är till stora delar, såsom rotorbladen, tillverkade av miljöfarliga kompositplaster som i princip är omöjliga att återvinna.

Som en följd därav växer det nu runt om i världen (bland annat USA) av vindkraftskyrkogårdar där bladen helt enkelt grävs ner.

Själva verken innehåller upp till 3 000 liter miljöfarlig olja som kan skada naturen oerhört vid ett haveri. Detta hände för en tid sedan i norra Sverige.

Till detta kommer att vindkraft inte sällan innebär ett ekonomiskt avbräck för enskilda och kommunen. Det i så måtto att det skadar möjligheten till landsbygdsutveckling och den företagsamhet som förknippas med det.

Att t.ex. bedriva turistverksamhet i olika former är i det närmaste omöjligt i skuggan av vindkraftverk.

Landet befinner sig nu i en elenergikris. Från Svenska Kraftnäts sida är skälet till det entydigt: nämligen nedläggningen av kärnkraften och en ensidig favorisering/subvention av vindkraft, som aldrig kan bli en ersättning för pålitlig effektiv elproduktion såsom kärnkraft, vattenkraft och i viss mån solkraft hur mycket den än byggs ut.

Att då tillåta samma energiproduktion som försatt Sverige i kris breda ut sig i kommunerna med tanke på alla dess negativa sidor måste anses vara helt bort i tok.

I Värnamo kommun har vi hittills varit förskonade från vindkraftsutbyggnad bortsett från två verk på sjön Vidösterns västa sida, men planer på mer sådan har funnits bland annat i det natursköna området vid sjön Rusken.

Jag förslår därför att saken bör stanna vid det, och att ett generellt förbud mot uppförande av ny vindkraft införs inom Värnamo kommuns gränser.


Förslaget ligger uppe för omröstning fram till och med den 8 juni.

Taggar

Dela


26 reaktioner på Förslaget: Inför förbud mot ny vindkraft i kommunen

Är det någon av alla här som skrivit, som bor vid en vindkraftsindustri?
Jag gör det och min boendemiljö är fullständigt förstörd. Har lagt massor med pengar, tid och arbete på min gård, som nu rasat i värde. Och för att försöka dämpa oljudet är tak och fönster bytta. Jag har bytt sovrum, satt upp ljudisolerande plattor med mera. Allt har jag fått bekosta själv.
Ändå går oljudet in genom väggarna. Inte någon som helst respons från tillsynsmyndighet eller kommunerna. Det är för illa!
All heder åt de markägare som ser igenom den här korrupta verksamheten och säger nej till exploateringen. Om jag så hade erbjudits miljoner hade jag sagt nej. Inga pengar i världen kan ersätta en tyst och fridfull boendemiljö.

Ju fler vindkraftverk vi bygger och kopplar in på vårt elnät, desto fler stabila kraftkällor (till exempel kärnkraft, vattenkraft, gaskraftverk, oljekraftverk) behöver vi för att kunna styra vårt elnät. Vindkraft är ett bra komplement, men inget vi endast kan ha på grund av dess opålitlighet, ibland blåser det för mycket, ibland inget alls, och för att kunna styra och kompensera detta måste vi ha stabila kraftkällor som producera året om, i alla väder och alla tidpunkter, precis när vi behöver elen. Om vi inte har dessa stabila kraftkällor som kan styra vårt elsystem, så kommer det att kollapsa, gå sönder, och det är inget vi vill vara med om, och som det är nu så ligger vi på gränsen till vad de stabila kraftkällorna klara av att balansera.
Sedan är det ju så att den el som vindsnurrorna producerar exporteras till största del utomlands, den kommer alltså inte svenska konsumenter till gagn.

Vindkraft i all ära, de flesta tänker inte, vill inte tänka på all skada de gör. Naturen tivs ner för att göra plats åt dessa stora verk, djuren som bor där påverkas enormt, fåglarna tar skada i luften där de flyger. Visst de ger el, visst de producerar miljövänligt men är själva verken i sig miljövänliga? Vi kanske inte ska bygga dem där vi behöver förstöra en massa natur men vem skulle vilja ha en bjässe på sin bakgård? Inte många tror jag så varför ska djuren behöva ha det i sitt hem? Vi kanske får tänka om en eller två, tre gånger se problem och lösningar ur alla vinklar och vrår innan det byggs något.

Det var ett enfaldigt resonemang man för i Värnamo. Det är så att jag skäms lite eftersom jag är född i Rydaholm. Finns de så korkade människor i kommunen?
Ska vi förbjuda vindkraftverk därför att de syns och dessutom hörs litegrann. Med den logiken bör vi även förbjuda vattenkraft, solceller, vägar, kraftledningar, hamnar, bilar etcetera.
Välkommen till forntiden!

Inget svar?
Beror det på att källa saknas?
Jag tar diskussionen vilken dag som passar dig.
Kontakta mig.
Redaktionen tillägger: Engelska – so mvi tagit bort – är inte tillåtet i våra kommentarer

Bygg ut vattenkraften, misstänker det blir det minst dåliga av oavsett annat, se vid dessa till att fisk ändå kan röra sig fritt upp och ner för dessa vatten drag.

Skit i EU:s regler där, vi bor här, inte de.

Tyvärr behöver vi energin och det finns inga rena eller koldioxid neutrala alternativ, det finns bara sätt att minska utsläppen.

Bygg flera stora vindparker både på land och till havs. Bygg även stora solcellsparker utmed våra motorvägar. Dessa är bättre och producerar el. Bygg även kärnkraftverk så vi slipper bli ett u-land.

Hej och hå…
De kärnkraftverk som finns i dag, hur mycket går till invånarna i landet? Så varför så dyr el för att någon annan ska tjäna?
Så mycket kärnkraft behöver vi sälja ut och köpa dyrt? Varför då, med deras avtalsskrift?
Så tänk på vad som är och vad som blir!
Men nu svindlar ju penningar från vart håll och kanter. Ingen har funderat varför det.
Kanske vi nu blir ett bland alla andra U-länder…

Ställer en fråga till ”medborgarinitativet”.
Hur mycket kostar kärnkraft per kilowattimme med allt inräknat, nu menar jag allt, inklusive slutförvar i 10.0000 år?
Förväntar mig ett svar, du verkar ha många uppgifter som jag inte lyckats ta reda på.

Vi ska bara ha kol och oljelkraft!
Om man tvättar bilen och det regnar får man inga kalkfläckar på bilen. ”Ironi”.
Om det nu råkar läcka ut 3 kubikmeter (helt felaktig uppgift) från ett vindkraftverk är det en ganska begränsad skada jämfört men Tjenobyl, Ignalina.
Det finns 440 kärnkraftverk i världen. Hur har det gått med dessa? Harrisburg, Ignalina, tre reaktorer i Japan. Fem av 440, över en procent har havererat.

Man slår sig för pannan för det här var
nog det dummaste jag läst på länge…
Det slängs ut siffror på diverse saker som
är helt tagna ur luften. Att du (skribenten)
inte har den blekaste aning om hur ett
vindkraftverk byggs och fungerar är
självklar. Sol och vind är det billigaste och
MEST miljövänliga sättet att skaffa fram
riktig grön el. Du nämner inte i ditt vurmande om kärnkraften vad vi ska göra med det uran
som blir över. Det tar ju flera tusentals år att göra mindre radioaktivt… Sedan att det tar cirka 10 år att bygga hjälper oss verkligen nu när vi behöver elen (även om vi har överskott av el
i Sverige i dag).

Kombinera beslutet med förbud för boende i Värnamo kommun att använda el när planerbart kärnkraftverk oplanerat tagits ur drift
Granne vindkraft

Förstår inte hur man ska få ekonomi i kärnkraft. De senaste som byggs I Europa och USA har kostat 100 miljarder styck. Flamanville, Hinkley Point och OL3 I Finland samt de som gjorde konkurs Westinghouse i Usa .
Vårt större kärnkraftverk Okg 3 har de senaste åren haft en omsättning på ca 3.2 miljarder. Obs inte vinst.
Vinsten har legat på ca 1.9 procent
Vem vill investera de pengarna i ett högriskprojekt med så låg avkastning.
Knappast troligt att det blir billigare att bygga nu med skenande priser på byggmaterial och höga räntor

Mycket struntprat av närmast mytiskt religiösa dimensioner i insändaren och många kommentarer

Bra! Jag röstar också för att vi bygger ett stort miljövänligt kärnkraftverk mitt i Värnamo kommun som höjer upp naturvärdet, djurlivet och ökar turismen till kommunen.

Nu har vi kommit änna hit med vindkraft som skit
Satsa på kärnkraft som fungerar i alla väder.
Något annat hör inte hit
Då kan vi vara i naturen j alla väder.

Verklighetsnära

Ska vi inte passa på att förbjuda elbilar, solceller, laddstolpar och batterier.

Samt införa förbud mot utveckling i största allmänhet?

Mvh
Det_Var_Bättre_Förr…

Möjligheten finns redan med kommunal veto i handläggning av vindkraft.
Citat
Regeringen föreslår därför i propositionen ”Tidigt kommunalt ställningstagande till vindkraft” att vetot förändras och måste användas tidigare i processen jämfört med i dag. En riksdagsmajoritet – M, L, C, KD och SD – yrkar i motioner nu att riksdagen ska avslå förslaget.

Instämmer till fullo till detta.
Ett gigantiskt snedtänk alltihop.
Bygg kärnkraftverk, helst på studs.
Lämpligast i samma byggnad som de nu avstängda finns. Allt nödvändigt finns ju där.
(I Oskarshamn 2 st och även 2 i Ringhals.)

Sätt snurran ert huvud så kanske ni fattar hur bra vindkraft är

Utgår från att det även kommer ett medborgarinitiativ om att kommunen gärna ställer upp på ny kärnkraft nu…

Kombinera beslutet med förbud för boende i Värnamo kommun att använda el när planerbart kärnkraftverk tagits ur drift!
Granne vindkraft

Kommentarsfunktionen är stängd