Nyheter

Förslag om rökförbud behandlades

Nyheter Ett medborgarinitiativ om rökförbud på kommunala badplatser och idrottsanläggningar som kommit till kommunen har hamnat hos tekniska utskottet för yttrande

Arkivbild

Initiativet skickades in till kommunen i juni 2018 och där skrivs att flera kommuner i landet har infört rökförbud på sina badplatser för att småbarn inte ska riskera att kunna stoppa cigarettfimpar i munnen och att badgäster ska utsättas för ofrivillig passiv rökning. ”Önskar att Värnamo kommun kunde följa efter och vara ett gott föredöme”, angavs.

Samhällsbyggnadsnämnden beslutade den 12 december 2018, att ställa sig positiv till ett införande av rökförbud på kommunens badplatser och idrottsanläggningar och anser att Värnamo kommun behöver se över och revidera samtliga dokument härrörande till ANDT-arbetet. Därefter vandrade ärendet vidare i den kommunala organisationen för att nu hanteras av tekniska utskottet.

Utskottet konstaterar att sedan medborgarinitiativet skickades in har det införts en ny tobakslag som reglerar platser där rökning är tillåten eller ej. I lagen sägs att rökning är förbjuden på flera platser och i lokaler som allmänheten har tillträde till och till det räknas inhägnade idrottsanläggningar. Lagen reglerar dock inte naturbadplatser. Vill man reglera det så får man göra det i kommunens allmänna ordningsföreskrifter. Tekniska utskottet föreslår att man inte reglerar det då det är oerhört svårt att följa upp det. Man säger sig ha förståelse för den nedskräpning som sker med fimpar men det blir motsägelsefullt om man uppmanar folk att inte röka på någon plats och samtidigt sätter dit askkoppar.

Därför menar man att medborgarinitiativet ska anses besvarat och att föreslå en översyn av kommunens arbetet inom ANDT (alkohol, narkotika, dopning och tobak).

Taggar

Dela


4 reaktioner på Förslag om rökförbud behandlades

Har kommun och politiker gått igenom stan nån gång? Ifall inte så kan jag säja att fy vad fimpar det ligger överallt på grund av inga askoppar – dem tog ni bort. Så lek inte förmyndare. Ska badplatser drunkna i fimpar och snus? Bra jobbat.

Det ska vara rökförbud överallt där en icke oökare eller barn befinner sig. Det är meningen med lagen och den är många år försenad. Vad folk gör i sitt egna hem skiter jag i men ute är det förbjudet. Dessutom bör priset höjas minst till Norges nivå så kan man istället sänka bensinskatten så folk har råd att åka till jobbet

Kommentarsfunktionen är stängd