Nyheter

Försämringar inom barnomsorgen slår hårt

Nyheter I Värnamo har vi sedan ett antal år möjlighet för föräldrar som arbetar på så kallad obekväm arbetstid att ha sina barn på förskola. Det handlar om att kunna ha sitt barn i en verksamhet som har öppet både kvällar, nätter och helger. Det är långt ifrån alla kommuner som har denna typ av verksamhet och vi har varit stolta över att det finns hos oss. Läs insändaren här

Under våren uppmärksammades det beslut som fattats av barn-och utbildningsnämnden om försämrade öppettider för barnomsorg på obekväm arbetstid.

I juni lämnades en protestlista in av två engagerade föräldrar där över sexhundra Värnamobor skrivit under. Sen har det varit tyst. Vid upprepade tillfällen har frågor ställts av berörda föräldrar som vill veta hur förändrad budget påverkar verksamheten som deras barn vistas i. Upplevelsen är att ingen vill eller kan svara och därmed ökar frustrationen. Alldeles nyligen har besked lämnats om att personalen nu går på ett nytt avtal som innebär lägre bemanning än tidigare. Är detta ett första steg mot nedläggning av verksamheten?

När barnomsorg på icke kontorstid diskuteras bland politiker så framkommer ganska många konservativa åsikter och verklighetsfrämmande idéer på lösningar. Många verkar tro att det bara är att be sin arbetsgivare om bättre arbetstider, att alla familjer har en vårdnadshavare som arbetar dagtid, att mor- och farföräldrar enkelt kan lösa behovet av tillsyn på nätterna.

Trots att Värnamo är en företagstät kommun verkar många av politikerna i Alliansen inte förstå att deras verksamheter också pågår dygnet runt, precis som vård och omsorg gör. Ett annat argument som framförs från allianshåll är att det inte finns lagkrav på att kommunen ska ha barnomsorg på obekväma tider. Därmed skulle det vara enklare att lägga ner verksamheten för att spara pengar. Detta är ett helt orimligt argument. Människor och familjer ser olika ut och har olika förutsättningar.

Vi vill att även småbarnsföräldrar ska kunna arbeta inom industrin, i mataffärer med långa öppettider och på sjukhuset kvällar, nätter och helger. Då behövs barnomsorgen.

Försämringarna kommer att slå hårt mot dem som behöver barnomsorg dessa tider. Föräldrar som arbetar på företag eller i offentlig sektor får oönskade problem att lösa. Detta gynnar ingen, allra minst Värnamo kommun som vill öka sin attraktivitet. Att vara småbarnsförälder är tillräckligt tufft utan att de styrande i kommunen försämrar genom märkliga effektiviseringar.

Vår fråga till alliansen blir: Hur rimmar detta med strategin att öka invånarantalet i kommunen och få fler att vilja flytta hit?

Desiré Törnqvist
Jaqueline Wennersten
Cazzandra Hassmund

Taggar

Dela


6 reaktioner på Försämringar inom barnomsorgen slår hårt

Kapitalet styr och blir mer styrkt om man som alltid kan klämma åt den lille enskilde.

En mänsklig tillväxtkommun- är det så länge alla vill bidra med sina skatter.

För så mycket annat mänskligt finns inte.

Några kostnadseffektiva besparingar har ju inte skett i kommunhuset, fast det skett i årtal i verksamheterna.

Blir det månne mer klirr i deras pungar ju mer effektiviseringar som genomförs som bonus.

Upp till bevis om Värnamo kommun verkligen är den mänskliga tillväxtkommunen. Att dra ned på nattis är inte att ge den enskilde möjligheten att nå sina drömmar. Blir mer en mardröm för ensamstående och ingen drömstart för barnen.

Barnomsorgen i Värnamo kommun har verkligen inte hängt med i samhällsutvecklingen. Tiderna då folk enbart jobbade 7-16 på vardagarna är borta för längesedan.

Jag förstår att det drabbar de som behöver barnomsorgen mest, men vet att detta har varit uppe för flera år sedan då det skulle öppna nattis och att det då visade sig att det inte många som har behovet av det. Det är en stor kostnad att ha det öppet, tyvärr. Förstår dilemmat men förstår även kostnaden.

Hej Anonym! Jag tror inte riktigt du har hängt med i att tiderna förändrats. Varför nattis öppnade var just för att många va och är i behov av det. I dagens tid ska fabriker gå dygnet runt alla dagar i veckan. Omsorgen är öppen dygnet runt, affärer ska vara öppna sent på kvällarna och helger. Att hitta ett yrke idag där du arbetar 7-16 är inte det enklaste oavsett om du är ensamstående eller där båda föräldrarna arbetar obekväma arbetstider. På nattis har det varit över 50 barn iskrivna. Det säger väl ändå något. Nattis är en bra investering inför framtiden då vi tror att behovet kommer att öka. Kostnaden är ingenting jämfört med allt annat onödigt kommunen slänger pengar på. Här handlar det om liv, barn och föräldrar som måste få vardagen att gå ihop. Kommunen la ett sparkrav trots att de till och med fick in mer av oss skattebetalare än räknat. Använd våra pengar! Vi hade utan tvekan kunnat ha kvar nattis som det varit. Så pengar är egentligen ingen orsak till att dra ner på verksamheten som är behövd! Vi som arbetat med att bevara nattis har förstått att detta har enbart med gammalmodigt tänk, politiker som lever kvar på 1800 talet som inte förstår att många av oss som arbetar obekväma arbetstider får mer kvalitets tid med våra barn än många som enbart arbetar dagtid.

”Effektiviseringar” som politikerna kallar det är bara ett annat ord för nedskärningar för att dom ska slippa se dåliga ut.

Kommentarsfunktionen är stängd