Nyheter

Företag i framkant går mot en ljus framtid

Nyheter Rapid Granulator i Bredaryd ser ljust på framtiden. Med en produktidé som ligger helt i tiden har Bredarydsföretaget blivit en marknadsledande producent av maskiner för återvinning av plast.

Rapid i Bredaryd, med Ulf Karlsson och Pernilla Strandberg i spetsen, går mot en ljus framtid.   [1/5]

Företaget tillverkar maskiner för återvinning av produktionsavfall från plast.  [2/5]

Maskinparken kan jämföras med en lekstuga för den maskinintresserade. Den här bearbetningsmaskinen hanterar och bearbetar råmaterial på upp till sex ton.  [3/5]

En nytillverkad rotor som väntar på att få sätta tänderna i plastavfall.   [4/5]

Rapid Granulator tillverkar plaståtervinningsmaskiner i alla storlekar. Den här lasten ska utomlands, närmare bestämt till en leksakstillverkares fabriker.   [5/5]

1942 grundades Bröderna Johanssons chuckfabrik i Bredaryd. En lokal tillverkare av plastprodukter tog kontakt och efterfrågade en lösning på för att mala ner sitt plastavfall. Frågan banade sedan väg för företagets utveckling som maskintillverkare. Sedan 50 år tillbaka ägnar sig företaget, nu under namnet Rapid Granulator, helt åt utveckling, tillverkning och marknadsföring av maskiner för återvinning av produktionsavfall från plast.

 – Plast har i dag ett oförskämt dåligt rykte. Plast är ur en miljösynpunkt troligen ett av de enklaste och billigaste materialen att återvinna. Det krävs väldigt lite energi för att återföra plasten tillbaka till processen. För att få lönsamhet i de bolagen som i dag tillverkar plastprodukter måste man återanvända allt material. Hanterar man sitt material med rätt utrustning är värdet på återvunnet materialet det samma som ny-varan. Det är där Rapids styrka finns och det är där Rapid är världsledande. På Rapid i Bredaryd jobbar i dag 115 personer. Bredaryd är hjärtat i Rapidkoncernen, där utveckling, marknad, produktion sköts här ifrån. Vi har en bra ägare som investerar och satsar mycket här i Bredaryd, bland annat genom tillkomsten av ett nytt testcenter och investeringar i banbrytande bearbetningsmaskiner sedan något år tillbaka, säger personalchefen Pernilla Strandberg. 

Rapid Granulator är en världsledare inom sin bransch. Företaget erbjuder ett brett sortiment av olika maskiner för att återvinna plast och den huvudsakliga försäljningen sker utanför landets gränser. 95 procent av de tillverkade maskinerna i Bredaryd letar sig utomlands.

 – Vi har ytterligare en fabrik i Pittsburgh i USA samt försäljningsbolag i USA, Tyskland, Frankrike, Italien, Singapore, Kina, Australien och Indonesien. Vi jobbar aktivt med försäljning i cirka 150 länder, med stöd av mer än 90 stycken lokala agenter och distributörer runt om i världen. Vi täcker i princip hela världen med vår försäljning och distribution, säger Ulf Karlsson.

Kontinuitet ser Pernilla Strandberg och Ulf Karlsson som företagets styrka.

– Helheten finns redan i huset. Det är en platt organisation med mycket god stämning och personal där många har en lång anställningstid och erfarenhet inom bolaget. Vi lägger mycket egenansvar på individerna och våra anställda är väldigt duktiga på att ta ansvar och det finns en mycket bra lagkänsla. Med Lifco har vi en bra och långsiktig ägare som är beredd att investera i nya maskiner och produkter. När Lifco tog över ägarskapet visade de redan från början att de satsar oerhört mycket på produktutveckling. De gick även in och investerade i nya bearbetningsmaskiner för 40 miljoner kronor, vilket visar att de tror på oss, säger duon och fortsätter.

– Det svåraste vi upplever nu är att hitta ny personal. Generellt sätt är det svårt att hitta verksamhetspersonal inom bearbetning. Vi jobbar kontinuerligt med och ta emot praktikanter som vill lära sig yrket och hjälper som företag till under utbildning med en egen mentor. Vi har flertalet anställda som har arbetat här över 30–40 år, det ser vi som ett kvitto på att vi har en god arbetsmiljö här. 

Taggar

Dela