Nyheter

Föreslår satsning på familjecentral med öppen förskola på Vråen

Nyheter – Det är dags att öppna ytterligare en familjecentral med öppen förskoleverksamhet i Värnamo. Genom lokalsamverkan med den nya fritidsgården på Vråen och närheten till vårdcentralen skulle man kunna komplettera den befintliga familjecentralen vid sjukhuset, menar centerpartistiska företrädare.

Raymond Pettersson (C) och Mikael Karlsson (C) går framför vad som kan bli den nya familjecentralen och öppna förskolan på Vråen.

Värnamo kommer att få en ordentlig uppgradering av rättsvårdande myndigheter med etablering av en kriminalvårdsanstalt och byggandet av ett nytt polishus. Raymond Pettersson var Centerpartiets ledamot i SKR:s programberedning om barn och ungas hälsa. Beredningen, som leddes av psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren, slog fast att tidiga och samordnade insatser är det mest effektiva sättet att bryta utanförskap och kriminalitet. Särskilt den öppna förskolan har stor betydelse för integrationen, både för att skapa nätverk mellan föräldrar med också för nya svenskar att lära sig språket. 

Värnamo har som många andra kommuner problem med kriminalitet. Därför krävs resoluta insatser tidigt och god samverkan mellan olika instanser för att förebygga detta, menar Centerpartiet. Värnamo jobbar redan i dag aktivt med förebyggande hälsoarbete genom bland annat Värnamo hälsocenter, som var först i länet, samt elevhälsan. Här samverkar regionen och kommunen med sina insatser för att hitta en väg in i ett mera hälsosamt liv. 

SOM-institutet vid Göteborgs universitet slog nyligen fast att frågor om brottslighet står högst på dagordningen till årets val. För Centerpartiets del talar vi inte bara om hårdare straff utan också om ett ordentligt förstärkt förebyggande arbete. Med anledning av det hela kallade partiet till en pressträff vid Vråens centrum under onsdagsförmiddagen. I partiets valplattform inför det kommande valet föreslår partiet en satsning på en ny familjecentral med öppen förskoleverksamhet i Vråens centrum. 

– Familjecentralen når nyblivna föräldrar och deras barn. Här skapas en naturlig mötesplats och här skapas nätverk mellan föräldrar. Familjecentraler är en samverkan mellan region och kommun. Regionen har snart minst en familjecentral i varje kommun. Som länets näst största kommun är det dags att en andra familjecentral etableras i Värnamo kommun för att verkligen nå alla småbarnsföräldrar, säger regionpolitikern Raymond Pettersson

– Värnamo kommun jobbar med att förstärka arbetet med folkhälsa och social hållbarhet. Här handlar det om nära vård, tidiga samordnade insatser (TSI), hälsosam uppväxt i Värnamo (HUV) och satsning på ungdomscoacher. Den här satsningen ligger i linje med alliansens budgetförslag om en social hållbarhet, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Karlsson.

– Vi måste stärka samhällskontraktet för ett starkare Sverige med allt från landets gränser till ditt kvarter. Det handlar om totalförsvar, stärkt rättskedja, förebyggande insatser och en likvärdig skola, säger Göran Johansson, ledamot i medborgarnämnden i ett skriftligt uttalande.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Föreslår satsning på familjecentral med öppen förskola på Vråen

Först lägger de ner biblioteket och nattis och sedan kommer de med detta valfläsk. Hoppas folk inte har kort minne…

Klassiskt valfläsk! Dessa idéer har man inte sagt något om senaste 3 åren och 11 månaderna. Nu en månad före valet låter det annorlunda.
Det blir inget av detta. Bara ett desperat försök att klamra sig fast vid makten.

Hoppas den i så fall kommer att drivas i privat regi! Mina skattepengar är det många som vill ta del av…

Någon politiker som har hört talas om krokdilgapet? Ändå är de fortsatt angelägna om att spendera…

Kommentarsfunktionen är stängd