Nyheter

Föreningen som strävar efter det optimala lyftet

Nyheter Med en ny styrelse tar Värnamo atletklubb sikte på ett framtida lyft.

26-åriga Isabelle Carlström strävar efter drömlyftet.  [1/5]

Jerker Karlsson har siktet inställt på ett föreningslyft.  [2/5]

Träningslokalen på Västermogatan används av både atletklubben, friidrottarna och Värnamo volley.  [3/5]

I tyngdlyftning tränar du styrka, kondition, smidighet, rörelse, balans och uthållighet på en och samma gång.  [4/5]

– Det bästa med sporten är att alla kan vara här och träna samtidigt, nybörjare såväl som proffs, säger Jerker Karlsson.  [5/5]

Musiken ligger som ett täcke över lokalen på Västermogatan. Det är torsdagskväll och Värnamos tyngdlyftare har träningspass. En skara människor i blandade åldrar gör det dem vill allra mest: tränar för att nå det optimala lyftet.

 Det bästa med sporten är att alla kan vara här och träna samtidigt, nybörjare såväl som proffs. I jämförelse med gymträning är det här en helt annan jargong. Folk kommer hit för att ha kul och det är ett väldigt bra sätt att få träning, eftersom tyngdlyftning handlar om att träna både styrka, kondition, smidighet, rörelse, balans och uthållighetsträning, säger Jerker Karlsson, ordförande i Värnamo atletklubb.

Klubben bildades den 21 oktober 2013 och har sitt ursprung från friidrotten.

– En spjutkastare bildade klubben. Friidrottare brukar använda tyngdlyftning i sin träning. Exempelvis diskuskastaren Daniel Ståhl lägger ut filmer på sociala medier, där han visar hur han använder tyngdlyftning i träningen. Friidrottarna brukar vara här och träna, men även volleybolldamerna, säger Jerker Karlsson.

I dag har Värnamo atletklubb ett tjugotal betalande medlemmar och har nyligen tillsatt en ny styrelse.

– Framtiden ser förhoppningsvis ljus ut, nu handlar mycket om att exponera föreningen igen. Egentligen skulle vi ha haft en jultävling, men på grund av pandemin gick den i sin linda. Vi brukar arrangera ”Värnamos starkaste” i samverkan med Värnamo crossfit och hoppas på att kunna anordna mer öppna tävlingar för att exponera klubben och sporten, säger Jerker Karlsson.

En av styrelseledamöterna är 26-åriga Isabelle Carlström, som är nybliven kassör. Hon började träna tyngdlyftning i februari i år.

Det som fick mig att börja här på atletklubben med tyngdlyftning var faktiskt en övertalning från en äldre man från mitt gamla gym. Han såg nog någon form av tävlingsinstinkt i mig och tyckte jag skulle börja tävla. Det bästa med den här sporten är att man kan tävla mot sig själv och se tydliga framgångar: personbästa och så vidare. Dessutom kan man börja som gammal. Jag var i princip helt nybörjare när jag började här i februari och i dag tränar och tävlar jag i tyngdlyftning. Jag ångrar det inte en sekund.

Taggar

Dela