Nyheter

Hockeyföräldrar varnar för bedragare: ”Lurar små barn”

Nyheter En rad ishockeymålvakter har under sommaren skickat in sin hjälm för motivlackering till en lackerare i Stockholmstrakten. Men sedan har de inte sett röken av sin målvaktsmask och nu är han polisanmäld flera gånger om. – Jag är sjukt irriterad och besviken, säger hockeyföräldern Niklas Persson.

Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Det var på 90-talet motivlackering av masker slog igenom rejält i NHL och nu har varenda målvakt på högre nivå i hockeyvärlden en målad hjälm. På senare år har det även börjat sprida sig ner i åldrarna och tack vare det har det även kommit fler aktörer som målar masker.

För ett par år sedan hörde maskmålaren i Stockholmstrakten av sig till bland annat Tumba hockey och erbjöd sina tjänster. Niklas Persson är verksam i klubben och han berättar att det till en början fungerat bra med maskmålaren som hållit vad han lovat.

Men det var när Niklas ville ha sin sons mask målad i början av april som problemen började. Niklas Persson mötte upp maskmålaren vid Gullmarsplan och lämnade över masken.
– Efter fyra-fem veckor så började jag skriva till honom och då fick jag inga svar förrän i början av juli och då sa han att han hade haft ett dödsfall i familjen och att det varit kaos, men nu skulle han vara tillgänglig och att han behövde någon vecka till.

Gått under jorden

Men någon mask kom aldrig i retur.
– Sen gick det två veckor och hockeyskolorna skulle snart börja och min son behöver sin mask. Då sa han att jag skulle få den kommande vecka, detta var en fredag. Sedan dess har jag inte hört någonting. Jag har skrivit stort sett varje dag till honom via sms, mejl och på Instagram. Jag har sett att han är aktiv på Instagram och han har sett mina meddelanden där.

Niklas råder andra som ska skicka in sina masker för lackering att verkligen göra en bakgrundskoll. Men i just detta fallet kanske det inte hade hjälpt ändå.
– Det bökiga i det här fallet är ju att han har skött sig och att det har funkat skitbra i två år. Men jag blev lite fundersam, för han ville ha betalt hälften innan jag hade lämnat in masken. Men jag tänkte att det hade funkat innan. Så jag betalade hälften och sen andra hälften när jag lämnade in masken. Sen har jag som sagt inte hört något.

En målvaktsmask varierar i inköpspris och har med ålder på bäraren att göra. För de minsta kostar den runt 2 000 kronor och för seniormålvakter 10 000 kronor och uppåt. I Niklas Perssons fall handlar det om en förlust på 8 000 kronor med inköpspriset samt förskottsbetalningen på lackeringen. Lägg därtill att han nu troligtvis måste köpa en ny hjälm till sin son.

Fler som blivit lurade

Niklas Persson är inte den enda som blivit lurad av maskmålaren i Stockholmstrakten. I dagsläget har tidningen hört om totalt åtta fall runt om i Sverige där tillvägagångssättet varit detsamma. Förutom en ekonomisk smäll så är det främst barn som i det sista ledet blir lidande då deras målvaktsmask helt plötsligt är försvunnen. En person som vill vara anonym berättar följande för oss:
– Förutom pengarna så är jag lite besviken på att hjälmen inte hinner bli klar åt dottern till tv-puckens gruppspel. Men, men hon får köra med sin gamla.

Jonas Ivarsson från Tyringe hockey är en annan som blivit lurad. Han skulle skicka in deras nya a-lagsmålvakts mask till lackering. Något han gjort en gång tidigare och då var det inga problem berättar han.
– Jag skickade masken den 13 juli och han har hämtat ut den. Sedan dess har jag inte hört någonting.

Hur agerar ni från klubben nu?
– Jag har gjort en polisanmälan sen återstår det att se om den läggs ner.

Hur går det för er målvakt nu då, kommer han få någon mask?
– Ja, vi fick köpa en ny, detta med hjälp av supportrar som gjorde en insamling.

Hur mycket har detta kostat klubben?
– I runda slängar 22 000.

Jonas Ivarsson fortsätter:
– Först och främst gör han det mot föreningar och ideellt arbetande människor och rent ut sagt pissar oss rakt i ansiktet. Det är helt otroligt att man kan göra så. Sen att man lurar små barn som går och väntar på sina masker?

Dömd sedan tidigare

Skillingaryd.nu/Värnamo.nu har sökt maskmålaren både via telefon och textmeddelanden. Men han har inte gått att nå. Enligt uppgifter så har det gått fram signaler på de telefoner han använder tidigare, men nu kommer man direkt till telefonsvararen och telefonerna är med andra ord avstängda. Han är tidigare dömd för bland annat urkundsförfalskning och stöld och enligt information i en nyligen nedlagd polisanmälan så ska han för stunden stå åtalad för ännu ett brott.

Niklas Persson har polisanmält det hela och gick för ett tag sedan ut i en grupp på Facebook och varnade folk för att skicka in dyr utrustning till maskmålaren.
– Jag är sjukt irriterad och besviken. Men jag utgår ifrån att han hamnat i skiten på något sätt och jag vill inte honom något illa, men jag vill ju ha tillbaka mina grejer och framförallt varna andra för att skicka in till honom just nu.

Polisen kommer troligtvis inte utreda

Trots att det just nu finns åtta kända fall av misstänkt bedrägeri och stöld så kommer polisen troligtvis inte hjälpa de drabbade. Skillingaryd.nu/Värnamo.nu känner till två anmälningar som redan är nedlagda. Stefan Bernström är kriminalinspektör hos polisen.
– Det är ju så illa när det gäller mängdbrott, bedrägerier där inte summorna är så höga, att vår polisledning vill att vi förundersökningsbegränsar vissa ärenden. Vi har inte resurser att utreda alla och då är det så att det blivit ett sånt beslut.

Det fallet Bernström refererar till gäller en mask där målningen skulle gått på 1 500 samt att masken kostade runt 10 000 kronor.
– Man tittar på värdet av det som de drabbas av. Det har en betydelse. Om det då är en enskild person som är drabbad så anses ju det vara värre än om det skulle vara en myndighet eller företag.

I detta fallet är det minst åtta stycken som blivit lurade och då pratar vi om ett värde på kanske 100 000 kronor kopplat till samma misstänkte gärningsman. Gör det någon skillnad?
– Nej. Man ser på varje enskilt ärende helt enkelt. Tyvärr.

Om man som hockeyförälder eller förening vill anlita en maskmålare. Vad skulle du råda folk att tänka på?
– Man kan googla ganska mycket. Rent generellt ska man aldrig betala något i förskott.

Taggar

Dela


1 reaktion på Hockeyföräldrar varnar för bedragare: ”Lurar små barn”

Kommentarsfunktionen är stängd