Nyheter

Flgy-elever hemma från Frankrike

Flgy-elever hemma från Frankrike

Nyheter På hemväg efter en studieresa hamnade en grupp elever och lärare från Finnvedens Gymnasium i Värnamo i den kaotiska situation med terrorattentaten i Paris.

– Vi var ju inte inne i Paris utan tog bara tåg från Arras in till flygplatsen CDG, så vi såg ingenting av själva stan. Stämningen på tåget var lugn och behärskad. På flygplatsen, som normalt, som alla flygplatser, kännetecknas av stress och villervalla, rådde ett ovanligt lugn. Inga höga röster och ingen panik. Det var oerhört lugnt och välordnat – alla resenärer verkade ha stor förståelse för situationen och personalen verkade inte nervösa och oroliga utan alla verkade veta exakt vad som förväntades av dem, säger läraren Jannie Hjortstam.

– Köerna ringlade sig långa, men i slutändan var flygplanet bara tio minuter försenat, vilket jag anser vara en otrolig bedrift under omständigheterna.

Utbytet med Arras är en tradition:
– Ja, vi har i över 20 år åkt till en och samma skola, Lycée Gambetta i Arras. Hittills har vi åkt dit ett år och nästa år har de kommit till oss. I år blev det lite förändringar, så att vi flög ner nu i november och de kommer till oss i april 2016, vilket alltså innebär två gånger samma läsår istället för en gång som tidigare. När vi är därnere bor alla elever en och en i familj. Även vi lärare bor i familj. Vi gör studiebesök och eleverna lär sig alltså både språk och kultur samtidigt.

– I år hade samt samtidigt ett utbyte från Kanada, Yukon, så det var ett mycket trevligt och lärorikt trepartsutbyte med elva svenska elever, ungefär lika många kanadensare plus alla deras franska kompisar.

 

Taggar

Dela