Nyheter

Fler tamdjur dödade av rovdjur

Nyheter Fler tamdjur i Sverige rivs av vargar, men färre av lodjur visar ny statistik. I Jönköpings län attackerades under år 2020 61 tamdjur av rovdjur. Det är det högsta antalet sedan 2013. Antalet dödade djur var fler än något annat år det senaste decenniet. De flesta skadorna – 51 stycken – orsakades av vargar.

Arkivbild; Thimmy Modée

Av de angripna djuren dödades eller försvann 50, och elva skadades, enligt ny statistik från SLU Viltskadecenter som publicerades denna vecka.

Antal attackerade tamdjur i Jönköpings län under 2020, per attackerande rovdjur

Rovdjur

Attackerade djur

Lo

10

Varg

51

I hela landet attackerades över 550 djur, varav vargar stod bakom merparten. Det innebär ett trendbrott; efter några års nedgång ökar nu antalet vargangrepp för andra året i rad. För första gången på tio år står varg för fler attacker än lo.

Statistiken baseras på anmälningar till länsstyrelsen i respektive län, och innehåller bara sådana angrepp där det kunnat bekräftas att ett rovdjur ligger bakom attacken.

– Här finns det även ett mörkertal. Ägarna vet att det blir medial uppmärksamhet om de anmäler och med det kommer risken för hot och hat från djurrättsaktivister, både på gården och i sociala medier. Därför kan man misstänka att en del mindre angrepp, där få djur drabbas, aldrig anmäls, säger Anders Wetterin, viltexpert på Lantbrukarnas Riksförbund.

Länsstyrelsen i Jönköpings län betalade under fjolåret ut totalt 86 000 kronor i ersättning för rovdjursskador. I den summan ingår ersättning för skadade bikupor och ensilage, i de län där sådana angrepp förekommit. Ytterligare 155 000 betalades ut i bidrag till skadeförebyggande åtgärder, exempelvis rovdjursstängsel kring beteshagar.

– Utbetalningar är en del av vad en attack verkligen kostar. Det finns exempelvis vissa begränsningar när det gäller ersättning för veterinär, kadaverhantering eller den extra arbetstid som en attack medför. Dessutom kostar skadeförebyggande åtgärder mer än bidraget ger. Åratal av viktig avel kan även gå förlorad. Totalt blir det summor från 10 000-tals kronor till flera hundra tusen kronor som ett företag själv står för, säger Anders Wetterin.

Pressmeddelande från LRF

Antal attackerade tamdjur i Jönköpings län sedan 2011

Rovdjur

Dödade

Skadade

Försvunna

Lo

86

6

8

Varg

85

38

12

Örn

3

0

0

Taggar
LRF

Dela