Nyheter

Fler söker skuldsanering

Nyheter Enligt Kronofogden ökar antalet sökande stadigt

Foto: Kronofogden och Sara Burman

Antalet som söker skuldsanering har ökat i hela landet och det ser likadant ut i Vaggeryds och Värnamo kommuner. Det stegrade intresset hänger ihop med att skuldsaneringslagen ändrades i november 2016. Bland annat infördes två betalningsfria månader för att ge en något mindre ansträngd ekonomi under sommaren och julen.

I Vaggeryds kommun ansökte 12 personer om skuldsanering förra året jämfört med sju personer 2016. Antalet pågående ärenden i Vaggeryds kommun var 37 stycken 2018.

I Värnamo kommun ansökte 32 om skuldsanering vilket är en ökning jämfört med 2016 då 14 personer sökte om skuldsanering. Antalet pågående ärenden i Värnamo kommun var 90 stycken 2018.

– Oftast är det omvälvande livshändelser som fått ekonomin att rasa ihop för de svårast skuldsatta, exempelvis en skilsmässa eller sjukdom, säger Ann-Charlotte von Feilitzen.

Av dem som fick skuldsanering förra året var 51 procent män och 49 procent kvinnor. De vanligaste orsakerna till överskuldsättning för kvinnor som beviljats skuldsanering 2018 var sjukdom, skilsmässa och överkonsumtion. För männen var det framför allt sjukdom, arbetslöshet och olönsamhet i företag.

Taggar

Dela