Nyheter

Fler frågar om skogsförsäkring

Nyheter Vid Länsförsäkringar i Jönköping har fler förfrågningar om sin skogsförsäkring gjorts de senaste månaderna med anledning av torkan.

Arkivfoto

– Generellt sett har vi ingen dramatisk ökning vad det gäller nyteckningar av skogsförsäkringar. De flesta skogsägarna fick nog en tankeställare efter stormarna och har idag en välförsäkrad skog. Vi har tre skogspaket att erbjuda och i samtliga ingår brand. Det vi märker av är att många ringer och undrar över sin försäkring och vad som ingår, säger Carin Wallin chef för Lantbruk vid Länsförsäkringar i Jönköpings län.

Åsksäsongen är igång och det är krafter som kan orsaka stor skada på hus och ägodelar. En genomgång av de senaste tio åren visar att Länsförsäkringar får 5 000 – 10 000 ersättningsanspråk varje år från sina kunder om skador efter åska och blixtnedslag. Åska förekommer i hela landet, men genomgången visar att några län är extra drabbade relativt sin storlek, som Kalmar, Jönköping, Blekinge och Södermanland.

– Vanligast är att åskan orsakar elfel och förstör elektronik. Men det går att minska risken betydligt för tråkiga följder av åska med väldigt enkla åtgärder. Husägare bör installera överspänningsskydd och jordfelsbrytare och alla bör dra ur strömkontakter och laddare under åskoväder, säger Johan Litsmark, naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

Det man kan göra för att undvika åskskador är att låta installera överspänningsskydd och jordfelsbrytare, ha en fungerande brandvarnare och en brandsläckare, dra ut strömmen på elektronik som TV, dator, modem, robotgräsklippare, ladda inte mobilen, elcykelbatteriet, gräsklipparen eller annan utrustning under åskoväder.

I Jönköpings län anmäldes 4 849 åskskador från 2008 till 2017 och skadekostnaden uppgick till 101 415 697 kronor. Det är högsta siffran i landet och näst efter vårt län hamnar Kalmar län med 4 978 anmälda skador till en kostnad av 73 693 189 kronor.

Fotnot; Källa Länsförsäkringar

Taggar

Dela