Nyheter

Fler ensamkommande flickor och barn till Sverige

Nyheter Socialstyrelsen avslöjar i en ny rapport att andelen ensamkommande flickor och yngre barn som söker asyl i Sverige ökar.

En del unga flickor har redan egna barn, vilket gör det hela mer komplicerat för kommunerna.

Styrelsen har analyserat situationen och kommit fram till att kommunerna behöver utveckla sitt mottagande av dessa grupper.

Exempelvis är många av dessa unga flickor redan gifta, har egna barn.
Andelen flickor bland de ensamkommande barnen har ökat från 16 procent 2012 till 23 procent de fem första månaderna 2017, enligt nationell statistik. Bland barnen under 13 år är 33 procent flickor.

Företrädare för 74 kommuner och stadsdelar har blivit intervjuade av Socialstyrelsen som vill ha en överblick över situationen.

Gemensamt för dessa kommuner är att de under 2016 tog emot minst 3 ensamkommande flickor.

En gemensam nämnare i svaren är att kommunerna upplever det som svårt att hitta bra hem till de ensamma flickorna.

Speciellt komplicerat kan det vara att hitta lösningar för de flickor som är gifta och har egna barn. De intervjuade kommunerna ansvarar för 905 flickor och 41 av dem uppges vara gifta. 7 procent hade ett eller flera egna barn.

Men det finns stöd för kommunerna och mer hjälp är på gång.
Socialstyrelsens nya nationella kunskapscentrum för ensamkommande barn ska vara ett stöd för personal inom både socialtjänsten och hälso- och sjukvården genom att samla och sprida kunskap, och vid behov ta fram ny.

Bland annat har det tagits fram ett kunskapsstöd till socialtjänsten med syfte att öka unga vuxnas, däribland nyanländas, förutsättningar att etablera sig på arbetsmarknaden och försörja sig själva.

Taggar

Dela