Nyheter

Flaggande sparförslag blir ett ärende för kommunstyrelsen 

Nyheter Barn- och utbildningsnämnden vill undantas från kommunens riktlinje för flaggning och vänder sig nu till kommunstyrelsen.

Barn- och utbildningsnämnden vill undantas från kommunens riktlinje för flaggning och vänder sig nu till kommunstyrelsen. Arkivbild

Under perioden 2020 till 2022 ska alla kommunala nämnder spara sammanlagt 2 två procent av sin budget. För barn- och utbildningsnämnden innebär det totalt strax under 17 miljoner kronor. Hittills har nämnden effektiviserat för 13,5 miljoner kronor. Som ett led i effektiviseringsarbetet har barn- och utbildningsförvaltningen kommit med ett flaggande sparförslag. 

I mars 2020 antog kommunen en ny riktlinje för hur och när flaggning ska vid kommunala verksamheter. Det ska göras på allmänna helgdagar, vilket innebär 17 till 18 tillfällen per år, och det är respektive chef som ansvarar för att flaggorna går i topp. Det handlar om ett 20-tal flaggstänger som barn- och utbildningsförvaltningen förfogar över på sina anläggningar. Problemet är att de allmänna flaggdagarna ofta sker på helgdagar, när skollokalerna är stängda och obemannade. 

Barn- och utbildningsförvaltning har beräknat att årskostnaden för att följa riktlinjen i sin helhet beräknas till omkring 270 000 kronor. Merparten beror på att någon specifikt måste bege sig måste bege sig till skolornas stänger för att hissa flaggorna. Förvaltningen föreslår att skolan undantas från policyn och enbart flaggar på de dagar då det redan finns personal på plats. Det skulle spara omkring 250 000 kronor per år. Om undantag ej medges föreslår förvaltningen att man monterar ned samtliga flaggstänger, ett 20-tal, för en engångskostnad på 100 000 kronor. 

På barn- och utbildningsnämndens senaste sammanträde diskuterades förslaget. De beslutade att lämna vidare ärendet till kommunstyrelsen. 

– Vi har lite kvar att effektivisera och vi tittar på allt vi kan titta på, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Maria Johansson (C). 

Taggar

Dela


1 reaktion på Flaggande sparförslag blir ett ärende för kommunstyrelsen 

Låt flagghanteringen ingå i den lön som ansvarig har förhandlat sig till.

Kommentarsfunktionen är stängd