Nyheter

Fiskevårdsförening besökte kommunfullmäktige

Nyheter Representanter från Bolmens fiskevårdsförening besökte i torsdags kväll kommunfullmäktige

Per Berglund och John-Erik Svensson från Bolmens fiskevårdsförening

Per Berglund, ordförande i Bolmens fiskevårdsförening, började berätta;

– Jag går tillbaka till 1830-talet då man gjorde laga skifte och skiftade om alla gårdar. Man mätte ut att den gården har så många hektar och sedan gick det ut en kil och där fick ägaren lägga ut nät. Bolmen är indelad i kilar. Det finns några områden som har privata fiske, skogsbolag med mera. Det har skett delningar av detta så att rätten att lägga nät är delat på flera, nu är vi 1 300 i föreningen. Det är allt från sommarstugor till stora gårdar som har andelar i sjön. Bolmen är även uppdelad i större delarna och då kommer socknarna in. Störst antal socknar i Kronobergs län, vi har Dannäs socken och sedan går vi över i Gislaved och Hylte kommun. Från början hade varje område/socken sin egna fiskevårdsförening. Fisken simmar inte bara på vårt område så man gjorde en gemensam förening av detta. Dessa 1 300 personer ska vi hantera och vi är nog den största enskilda fiskevårdsförening i landet, då vi har en en gemensam förening. Vi får fiska som vanligt och rätten att lägga nät på vår egen del, för övrigt får vi kasta spön och meta på andras delar. Fiskevårdsföreningen säljer fiskekort till allmänheten. Reglerna bestämmer vi och hur mycket vi får fiska. För två år sedan gjorde vi en utdelning. Vi tog 2 miljoner i kassan och delade ut på andelstalen, en fick 7,50 kronor och en fick 40 000 kronor. Alla sökte inte sin andel och då gick pengarna tillbaka till kassan. Vi vill ha fler som vill fiska. Fiske består idag av bil och släp och sedan kör man runt och fiskar i alla sjöar. Vi behöver plats att parkera bilen och vi måste ha platser där folk kan komma ner och fiska.

John-Erik Svensson, fortsätter;

– Vi vill sprida lite glädje och berätta hur bra vår sjö är. Vi har Gavlö som är enda helikopterplatsen. Det är inte dåligt. Vi har gjort en ramp ute på Gavlö och vi har gjort den så att funktionshindrade kan ta sig ner. Landsbygdsutveckling håller vi också på med och kommunen har ställt upp med ett grillhus till oss. Per-Olof Johansson har släppt till marken, bygglov och vattenverksamhet och det har inte kostat kommunen ett enda öre. Sjön ger 40 ton gös, det vill säga 250 000 tusen portioner. 4 ton tas upp, så det finns gott om fisk kvar. Vi tilldelades Sveriges bästa fiskevårdsförening i Norrköping. För 7 år sedan började vi röja på Gavlö. Det är nerlagt ungefär 2 000 ideella arbetstimmar. Vi har Sveriges bästa ramp, Sveriges bästa badplats, Sveriges bästa sjö, vi är Sveriges största och bästa fiskevårdsförening.

Per Berglund tillägger;

– Vi har fiskeregler och det provfiskas var femte år för att se hur fisken mår. Med tanke på hur mycket Tiraholm har fiskat upp så har vi kapacitet. Vi har mycket fisk i sjön. Vi försörjer 17 kommuner. Vi kan nästan försörja hela Danmark med vatten från sjön Bolmen. Det är en fantastisk tillgång. Totalt i Sverige finns det 2 500 fiskevårdsföreningar finns det i Sverige och vi är en av dom.

Johan Hilding (C);
– Fisketurism, var kommer turisterna ifrån? ”Tyskland och Danmark, vi säljer fiskekort för 1,2 miljoner kronor.”

Jan Cherek (SD);
– Jag undrar hur sjön mår? ”Lite klarare vatten är det. När det rinner mycket vatten i Storån så blir det lite brunare. Vid forskningsstationen utreder man just nu det bruna vattnet, som man tror beror på vår granskog”.

Fiskevårdsföreningen berättade om sin verksamhet

Taggar

Dela