Nyheter

Finansierar projekt för åtgärder mot översvämningar

Nyheter Kommunfullmäktige har sagt sitt. Värnamo kommun lägger 2 miljoner kronor ur 2022 års investeringsbudget på ett projekt för åtgärder mot skyfall och översvämningar.

Kommunfullmäktige har sagt sitt. Värnamo kommun lägger 2 miljoner kronor ur 2022 års investeringsbudget på ett projekt för åtgärder mot skyfall och översvämningar. Bild: David Alin

Problematiken med dagvatten och översvämningar vid kraftiga regn blir alltmer belyst i dagens samhälle. VA-kollektivet (vatten och avlopp) ansvarar för att leda bort dagvatten till viss grad (mindre än ett så kallat 20-årsregn i merparten av fall, men ibland även upp till ett 30-årsregn) men vad som händer därefter, när ledningssystemet är fullt, är att vattnet börjar rinna längs marknivån. Det är kommunens ansvar att förhindra att byggnader tar skada och teknik- och fritidsförvaltningen strävar efter att vatten på ett säkert sätt ska kunna rinna längs gator och grönområden på ett sådant sätt att minimal skada på byggnader uppstår.

För att skapa sig en uppfattning om var vattnet rinner vid skyfall jobbar man med modeller av marknivåer som då ger en ytavrinningskartering. Modellen visar var det skapas lågpunkter och var rinnvägarna finns. Detta används sedan till att ta fram projekt för att förhindra översvämningar vid skyfall. 

”Här behövs stora åtgärder, sänkning av gator och grönområden, byggnation av vallar eller stödmurar och upphöjningar i gator är möjliga åtgärder. En ytavrinningskartering är gjord för Värnamo kommun som visar var åtgärderna i första hand behövs”, skriver tjänstemännen. 

För Värnamo stad finns i dag många åtgärdsförslag och nu ska de första åtgärderna projekteras och byggas. Ett av de första ställena är vid korsningen Vråenvägen-Julias väg där Kröcklebäcken rinner in under Vråenvägen. Detta inlopp menar tjänstemännen är mycket känsligt, då det är många rinnvägar vid skyfall till just denna punkt. Här måste ett fördröjningsmagasin byggas för att kunna hantera dessa vattenmängder. Ett annat projekt är Enehagsvägen/Enehagsparken som hanterar skyfallsvatten som kommer på Kyrkogatan och som måste ut i Lagan”

Det finns i investeringsbudgeten för 2022 avsatt 2 miljoner kronor för projektet Skyfallsvägar/översvämningsåtgärder. När kommunfullmäktiges ledamöter träffades i torsdags lämnades startbesked så att projektpengarna kan användas. 

Taggar

Dela