Nyheter

Filmfestival finns nu på nätet

Nyheter I dag lanseras Värnamo Filmhistoriska Festivals hemsida och sociala medie-kanaler.

Styrgruppen för Värnamo Filmhistoriska Festival i Svenska Bios festivalbiograf i Gummifabriken. Fr. v: Kalle Boman, konstnärlig ledare, Elin Ljungqvist, festivalkoordinator Värnamo kommun, Lars Alkner, kulturchef Värnamo kommun, Charlotta Miller, utvecklare film och rörlig bild Region Jönköpings län. Bild: Johanna Haglund.

Den 21–24 april är det dags för premiärupplagan av Sveriges första, största och enda filmhistoriska festival. Festivalen äger rum i Värnamo och i dag lanseras festivalens hemsida och konton på sociala medier.

– Arbetet med festivalen pågår för fullt och vi har goda förhoppningar om att restriktionerna ska ha lättat om tre månader så att vi kan genomföra en riktigt bra festival, säger Värnamo kommuns kulturchef Lars Alkner.

– Vi har märkt ett väldigt stort intresse för festivalen och vi får många frågor. Med hemsidan och sociala medier blir det lättare för alla som vill hålla sig uppdaterade om program, biljettsläpp och allt annat, säger festivalkoordinator Elin Ljungqvist.

Fakta: Värnamo Filmhistoriska Festival

Sedan Rutan invigdes i april 2015 har det varit en pågående dialog mellan den ena upphovsmannen Kalle Boman och Värnamo kommuns kulturchef Lars Alkner. Det har nu resulterat i en filmhistorisk festival med syfte att stärka film- och biografkulturen.

Festivalen kommer bland annat att bestå av:

– Visning av filmer som är minst 25 år gamla. Det blir inte bara svenska filmer, utan filmer som på olika sätt påverkat den svenska biopubliken. Filmerna väljs ut av en kommitté som leds av Kalle Boman.
– Visning av nya kortfilmer av filmskapare från Jönköpings län.
– Journalfilmer från Jönköpings län som sätter in huvudfilmerna i en tid och ett sammanhang.
– Föreläsningar och seminarier kopplade till filmhistoria och närliggande ämnen.
– Workshops för barn och unga relaterade till film och filmskapande.
– Särskilda visningar för skolbarn, äldre och funktionshindrade.
– Länsturné efter festivalen. Kommunerna erbjuds köpa in subventionerade filmpaket för visning på biografer i hela länet. Paketen innehåller ett urval av de filmer som visats på festivalen.

Festivalen ska vara årligen återkommande och är Sveriges enda filmhistoriska festival. Värnamo kommun är huvudarrangör. Arrangeras i samverkan med bland andra Region Jönköpings län, Svenska Bio, Gummifabriken, Wernamo Filmstudio och Gislaveds Filmstudio.

Källa: Pressmeddelande från Värnamo kommun

Taggar

Dela