Nyheter

Färre skuldsatta här

Nyheter Antalet personer med skulder hos Kronofogden minskar för fjärde året i rad. Inte sedan 1991 har antalet skuldsatta varit så få och bland de kommuner i länet som har lägst andel märks Vaggeryd och Värnamo.  

Antalet skuldsatta hos Kronofogden har minskat till den lägsta nivån på 28 år. Foto: Kronofogden

Kommunerna i länet – med andelen skuldsatta i procent

Det är bara två kommuner som har lägre procenttal, se statistiken intill

Samtidigt som antalet konkurser minskar fortsätter den sammanlagda skulden att öka. Det visar ny statistik från Kronofogden.

Vid årsskiftet fanns 397 161 personer registrerade hos Kronofogden, en minskning med 16 751 personer sedan förra året och den lägsta siffran på 28 år. Minskningen och den rekordlåga nivån på antalet skuldsatta har tre huvudorsaker, enligt Kronofogdens analytiker Johan Krantz.

– För det första har vi beviljat rekordmånga skuldsaneringar. För det andra minskar skulderna till staten, främst som en följd av att radio- och tv-avgiften avskaffats men också på grund av att färre får fordonsskulder och skulder för underhållsstöd. För det tredje bidrar det låga ränteläget och den relativt starka konjunkturen till att människor har goda förutsättningar att klara sina ekonomiska åtaganden, säger han, men lägger samtidigt till:

– Vid en tydligare konjunkturnedgång, finns dock en överhängande risk att fler får svårt att betala. Det kan leda till en kraftig ökning av antalet skuldsatta.

Minskningen sker i alla län samt i 275 av landets 290 kommuner. Fyra kommuner ligger kvar på samma nivå som förra året och i elva kommuner ökar antalet skuldsatta. Det finns stora skillnader runtom i landet. Högst andel skuldsatta kommuninvånare har Ljusnarsberg i Örebro län med 10,2 procent, lägst andel har skånska Lomma med 0,8 procent.

• Färre har skulder – men totalsumman ökar
Antalet skuldsatta minskar men den sammanlagda skulden fortsätter att öka – från 81,5 miljarder kronor 2018 till 82,7 miljarder kronor 2019. Medianskulden är 58 379 kronor. Skulder till företag och enskilda individer står för hela ökningen, medan skulderna till staten minskar något. En del av ökningen beror på att några få personer har fått väldigt stora skulder under året.

– Men tendensen är tydlig. De som redan har skulder har svårt att betala sina löpande räkningar, och när de inte kan betala så växer skulderna kontinuerligt på grund av räntan. Ju längre tid man lever med skulder, desto svårare blir det att ta sig ur situationen. För de mest skuldsatta finns ofta bara en möjlig utväg: att ansöka om skuldsanering, säger Johan Krantz.

• Två av tre skuldsatta är män
Precis som tidigare är män överrepresenterade hos Kronofogden. 67 procent av alla skuldsatta hos myndigheten är män och de står för mer än tre fjärdedelar av det totala skuldbeloppet.

Av de skuldsatta som bor i Sverige är 62 procent män och 38 procent kvinnor. Den största skillnaden på länsnivå finns i Stockholm, där förhållandet är 66 procent män och 34 procent kvinnor. Den minsta skillnaden finns i Värmland, där relationen är 59–41. Medianskulden för män är 63 908 kronor och för kvinnor 51 090 kronor.

– Skillnaderna har funnits länge och bygger på hur strukturerna mellan kvinnor och män ser ut i samhället. Män är till exempel kraftigt överrepresenterade när det gäller brotts- och fordonsrelaterade skulder samt skulder för underhållsstöd. Bland kvinnorna är skulder kopplade till näthandel och kreditgivare vanligare, säger Johan Krantz.

Här finns statistik för hela landet (pdf)

Taggar

Dela