Nyheter

Får 900 000 i statligt stöd

Nyheter Regionens nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet har beslutat om hur det extra statliga tillskottet på cirka 3,5 miljoner kronor inom kultursamverkansmodellen ska fördelas i Jönköpings län. Störst tillskott får Vandalorum i Värnamo, tillsammans med Jönköpings läns museum, samt kultur och utveckling i Regions Jönköpings län. De får 900 000 kronor vardera.

– Förstärkningen som vi har fått genom kultursamverkansmodellen gör att vi kan fördela mer pengar till kultur via våra kulturinstitutioner, säger Per Eriksson, regionråd (C) och nämndordförande. Det är förstås mycket glädjande. Nu har vi tagit beslut om hur vi ska fördela pengarna. Jag är övertygad om att tillskottet kommer göra stor nytta hos samtliga mottagare som en välbehövlig förstärkning för deras långsiktiga uppdrag.

Nämndens beslut innebär att det nya tillskottet av medel från Statens kulturråd kommer fördelas enligt följande:

Regional museiverksamhet:

– Jönköpings läns museum: 900 000 kronor

Professionell bild- och formverksamhet:

– Vandalorum, museum för konst och design: 900 000 kronor

Konst- och kulturfrämjande verksamhet:

– Kultur och utveckling, Region Jönköpings län: 900 000 kronor
– Riksteatern Jönköpings län: 300 000 kronor
– Interregionalt utvecklingsarbete: 259 000 kronor

Regional enskild arkivverksamhet:

– Jönköpings läns folkrörelsearkiv: 300 000 kronor

 

Bakgrund till de statliga pengarna inom kultursamverkansmodellen

Den 22 januari i år meddelade Statens kulturråd att de beslutat fördela sammanlagt 40 129 000 kronor till kultursamverkansmodellen i Jönköpings län. Dessa medel ska fördelas enligt förordningen (2010:2012) om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet under 2021. Det statliga verksamhetsbidraget har därmed utökats med ytterligare 3 559 000 kronor med motiveringen att det ska främja en ökad balans avseende regionernas ekonomiska grundförutsättningar, ge bättre förutsättningar för att bidra till att de nationella kulturpolitiska målen uppnås samt ökade möjligheter till regionala prioriteringar och variationer.

De tidigare tillfälliga förstärkningarna gällande stärkta bibliotek 1 200 000 kronor (Regionbiblioteket) och den musikaliska scenkonsten 1 182 000 kronor (Smot) har permanentats från och med 2021.

 

Detta innebär kultursamverkansmodellen

Kultursamverkansmodellen innebär att varje region får en samlad summa statliga medel att fördela till regional kulturverksamhet i respektive region. Modellen började införas 2011. De statliga medel som ingår i modellen uppgår till 1,367 miljarder kronor. Tidigare avgjorde regeringen vilka regionala kulturinstitutioner som hade rätt till statligt stöd, och dessa fick var och en söka stöd från Kulturrådet. Modellen innebär istället att regionerna fördelar statliga medel till regionala och lokala kulturverksamheter.

Regionernas fördelning ska främja en god tillgång för länets invånare till sju kulturområden:

  • professionell teater-, dans- och musikverksamhet
  • museiverksamhet och museernas kulturmiljöarbete
  • biblioteksverksamhet och läs- och litteraturfrämjande verksamhet
  • professionell bild- och formverksamhet
  • regional enskild arkivverksamhet
  • filmkulturell verksamhet
  • främjande av hemslöjd.

Statens kulturråd ansvarar för statens bidrag till regionerna. Kulturrådets styrelse fattar beslut om bidrag med de regionala kulturplanerna som underlag. De statliga medlen betalas ut i samlad form till regionen som ansvarar för fördelningen till regionala kulturverksamheter. Statens kulturråd ansvarar även för nationell uppföljning av medlen.

Följande sex verksamheter ingår i kultursamverkansmodellen i Jönköpings län:

  • Riksteatern Jönköpings län
  • Jönköpings läns folkrörelsearkiv
  • Jönköpings läns museum
  • Vandalorum
  • Smålands musik och teater (Smot)
  • Kultur och utveckling, Region Jönköpings län

Källa: Pressmeddelande från Region Jönköpings län

Taggar

Dela


2 reaktioner på Får 900 000 i statligt stöd

För etablissemangets kulturprojekt finns det alltid pengar medan vi övriga får klara oss utan.

För att inte nämna hur det samtidigt sker massiva nedskärningar i välfärden samtidigt som det öses pengar på ”finkulturen”.

Tänk om ideella föreningar kunde få samma stöd som Vandalorum fått genom alla år. Det har ju inte burit sig själv något år hittills och kommer aldrig att göra det. Satsa de pengarna på våra ungdomar i stället.

Kommentarsfunktionen är stängd