Nyheter

Fantastiskt om Karins målningar

Nyheter Det är nästan som att se en fotoutställning när man betraktar Karin Broos målningar och vi lättade lite på förlåten i dag

Vi kikade lite på den utställning som håller på att färdigställas  [1/13]

Arbete...  [2/13]

Johanna Berg sa direkt: Fantastiskt!  [3/13]

Andreas Brändström och på konstverket kan man se konstnären själv  [4/13]

Exempel på Karin Broos skapande  [5/13]

  [6/13]

  [7/13]

  [8/13]

  [9/13]

  [10/13]

  [11/13]

  [12/13]

  [13/13]

De flesta målningarna kommer från och kring den gamla skola familjen bor i. Det är i de värmländska skogarna men det märks inte direkt. Det man slås av är att det nästan genomgående är familjen med djuren som blivit ”fotograferade”. Fast kikar man lite närmare ser man att det handlar om målningar.

Andreas Brändström är bekant med Karin Broos och hennes man som också är konstnär. Tillsammans med dem har nästan hela hemmet tömts på målningar plus sådana som vandrat runt på andra utställningar.
–Ja, det stämmer säger Anders Brändström om de 93 målningar som nu håller på att placeras ut i lada ett.

• Fantastiskt!
Johanna Berg är utställningskoordinator och hon har ett ord direkt för utställningen: Fantastiskt! Johanna är van vid utställningar i Vandalorum där hon jobbat sedan 2007.

En stund på jorden får sägas vara en passande titel. Det är harmoni i konstverken som kan beskådas en bit in på nästa år.

Mer att läsa

Nedan följer vandalorums pressinformation inför utställningen.

Hösten stora utställning i Vandalorums Lada 1 är en omfattande solopresentation av konstnären Karin Broos. Det är ett stort och rikt material som visas där flera av målningarna aldrig tidigare presenterats för en publik. Utställningens curator Andreas Brändström har länge följt Broos arbete och konstnärskap.

Broos målningar verkar vid första anblicken klara. Vi tror oss ganska säkert veta vad vi ser. Det faktum att Broos använder fotograferandet som metod för att fånga ögonblick, detaljer och motiv till sina målningar kanske bidrar till denna villfarelse? Eller är det motivvärlden? Den nära. Familjen, hemmet, alla gårdens djur och naturen omkring. Så förrädiskt igenkännbart. Men efter bara en kort stund av betraktande drar målningarna sig undan våra definitioner. Det vackra skapar oro, det nära livets avbildande påminner om närheten till förlust. Broos måleri är mångtydigt och mångfacetterat.

Karin Broos är utbildad i Holland på Kungliga Konstakademien i s’Hertogenbosch med de holländska mästarna närvarande. Vermeers vardagsmotiv och betydelsen av det avbildade i hans målningar får en allt mer underordnad mening när man ger sig tid att riktigt se. Det är inte motiven som gör att målningarna flera hundra år senare fortfarande berör och fascinerar. Och det är lika lite motiven i Broos måleri som gör att de kryper under huden. Vi ser vad bilderna föreställer men kan ändå inte beskriva dem. Broos måleri når något inom oss. Kanske en insikt om att vi är ensamma i oss själva och om livets ändlighet. Och det förenar oss som människor. En riktig tröst.

• Om Karin Broos:
Karin Broos (född 1950) är utbildad vid Kungliga Konstakademien i ´s-Hertogenbosch Holland och idag verksam i Ämtervik, Värmland. Tidigare utställningar i urval:

Rättviks Konsthall (2019), Magasinet Falun (2019), House of Sweden, Washington (2018), Swedish American Museum, Chicago (2018), ASI American Swedish Institute, Minneapolis (2017), Prins Eugens Waldemarsudde (2015), Strandverket, Marstrand (2014), Sven Harrys Konstmuseum (2011), Borås Konstmuseum (2011), Galleri Christian Larsen (2009, 2011) och Kristinehamns Konstmuseum (2008).

Broos finns bland annat representerad på Moderna Museet, Statens Konstråd, Ystads Konstmuseum och Värmlands Museum.

Taggar

Dela