Nyheter

Ett omtumlande uppdrag

Nyheter Riksdagsledamoten Azra Muranovic (S) berättar om sitt första utlandsuppdrag.

Bilder: Privat

Azra tillsammans med partikollegorna Linnéa Wickman och Aylin Fazelian utanför Israels parlament Knesset.  [1/5]

Besök i ett palestinskt flyktingläger på Västbanken. På bilden syns Azra tillsammans med Linnéa Wickman.  [2/5]

Bild på en förstörd palestinsk byggnad.   [3/5]

Besök i en palestinsk bosättning på Västbanken.   [4/5]

Före- och efterbild som visar utvecklingen i i den israeliska staden Hebron från en livlig stad till öde och segregerade gator med mycket våld.  [5/5]

Tillsammans med flera andra riksdagspolitiker besökte Azra Muranovic (S) Israel och Palestina på en resa anordnad av Diakonia och Act Svenska kyrkan. Under resan träffade delegationen politiker i både Israel och Palestina. 

– Vi träffade en representant för Likud, Israels premiärminister Benjamin Netanyahus parti, och framförde kritik mot hur landet systematiskt bryter mot internationell rätt och de mänskliga rättigheterna. Vi träffade även Palestinas premiärminister Mohammad Shtayyeh och framförde kritik mot de uppskjutna valen i landet som har pågått sedan 2006, för det är ett lågt förtroende bland ungdomarna för den palestinska statens politik. Det finns en oro för radikalisering på båda sidor och båda sidor fick frågor gällande barns och kvinnors rättigheter men också hbtq rättigheter. Vi försökte framföra att Sverige är vänner till båda länderna och ser positivt på en tvåstatslösning, men för oss är det internationell rätt och mänskliga rättigheter som går först, säger Azra Muranovic (S).

Under resan besöktes även civilsamhällesorganisationer och palestinska bosättningar på Västbanken.

– Vi fick på nära håll se hur Israel annekterar Palestina genom att de river byggnader och försöker röka ut palestinierna ur sina hem. De människor vi har träffat, de lägger hela sitt liv i detta, delvis för att de inte har något val. Vi såg byggnader finansierade av svenskt bistånd som Israel hade förstört utan några konsekvenser. Vi såg på nära håll vad varje krona gör, samtidigt kommer det ut i media att regeringen skär ner tungt på Palestinas bistånd och att flera i riksdagen tycker att svenskt bistånd har sponsrat terrororganisationer. Det var otroligt tråkigt att få det beskedet, säger Muranovic (S) och fortsätter:

– Det syntes att Israel är väldigt beroende av att ta över kontroll över varje liten del av Västbanken. Det är en väldigt farlig utveckling, både för landet men även den lilla del som i dag är Palestina.

Delegationen utsattes även för flertalet obehagliga situationer. 

– Vid ett tillfälle hoppade ett gäng militärklädda och fullt beväpnade människor ur sina civila bilar och omringade oss. De stannade oss för att vi stod och pratade med en palestinsk man och israelisk kvinna Mannen berättade för oss hur bosättningar hade byggts fram på Palestinas mark. Vid flera tillfällen kom de in i bussen och frågade om det finns någon muslim i bussen. Det fanns en väldigt uppenbar diskriminering, väldigt mycket uppenbara hot. Nu med den nya regeringen så känns det som att Sverige har börjat ta ett steg mot ett övervakningssamhälle, det här känns inte alls bra.

En annan stark upplevelse var besöket precis utanför Gazaremsan. 

– Där är lagstadgat att det i varje hus ska finnas ett skyddsrum. I regel fanns det skyddsrum var hundrade meter. Det var paradoxalt att se barn leka på en basketplan, bara ett par meter från skyddsrum. 

För att få känsla av hur livet är bredvid Gazaremsan avslutar Azra Muranovic (S) med en berättelse.

– En från Diakonian berättade om när han vid ett tillfälle var i Gaza. Då var det en liten flicka med en docka i famnen som kom fram. Hon frågade om de kunde ta med sig hennes docka, eftersom hon visste att dockan kunde följa med dem eftersom hon vet att hon själv inte kommer ut därifrån. Att vara så liten och förstå en sådan sak är minst sagt känslosamt. 

Taggar

Dela