Nyheter

Ett medmänskligt förslag

Nyheter En kommuninvånare föreslår satsningen på ett välgörenhetsfenomen i Värnamo stad.

En kommuninvånare föreslår satsningen på en så kallad "wall of kindness" i Värnamo stad. Så här ser Borås variant ut. Pressbild

Under de senaste åren har intresset för välgörenhetsprojektet ”Wall of kindness” ökat världen över. Idén har sitt ursprung i Iran och går ut på att främja stadens eget kretslopp av vänlighet i form av skänkta kläder. Framför allt ska väggen hjälpa behövande eller hemlösa människor. Klädhängarna skruvas vanligtvis upp på husfasader utomhus, ofta i skydd mot regn. Ibland är väggen tillfällig, ibland mer permanent. Flera svenska städer, bland annat Uppsala, Malmö och Västerås, har byggt sina egna vänlighets-väggar. Nu vill en Värnamobo att kommunen hakar på trenden. I ett medborgarinitiativ föreslår personen att kommunen skapar en ”håll dig varm och hel”-vägg inför höst, vinter och året runt på någon lämplig central plats i Värnamo. 

”Jag kommer ifrån Halmstad ursprungligen och där har idén verkligen funkat! Det är så  värmande och se detta initiativ varje gång! En vägg med klädhängare. Idén går ut på att invånare som har överskott  på kläder som de inte använder- kan hänga dessa rena och hela kläder på denna vägg. De behövande som lever på existensminimum eller kanske inte har pengar alls, kan vända sig till denna vägg för att se ifall de kan hitta något plagg dom kan ha nytta av. Vem som än väljer och ta något kan hänga något tillbaka ifall de kan. Allt från en filt, babykläder, barnkläder, dam och herr. Det ska hängas dit med omtanke beroende på årstid. Vi har alla hört: behandla alla lika. Detta är en lögn som inte funkar då vissa behöver mer hjälp och resurser till att bli mer jämlika än oss andra. Detta är ett litet steg närmare via ett initiativ. Innan vi tänker på världen utanför, så borde vi ta hand om våra egna först i välfärden”, skriver förslagslämnaren något redigerat i sitt förslag.

Förslaget väcker kommuninvånarnas intresse.

Så himla fint förslag! Borde finnas på fler platser, skriver en person.

Vilket fint förslag, kommenterar en annan. 

Förslaget ligger uppe för omröstning i knappt en månad till. I skrivande stund har 11 personer ställt sig bakom initiativet. Vad tycker du om idén? 

Taggar

Dela


6 reaktioner på Ett medmänskligt förslag

Seconhandbutiker med kläder med mera är väl ett ypperligt ställe att handla på, om man får rekvisition från socialförvaltningen. Men vissa butiker borde nog se över sina höga priser, de får sakerna/kläderna gratis och säljer dem dyrt.

Jag trodde att vi betalade kommunskatt i denna stad. Och en del av det går till socialkontoret.
Alla som har det kämpigt äger rätten att söka socialbidrag så att vederbörande kan till exempel gå till secondhand och införskaffa sig exempelvis en jacka.
Tanken är god, men låt rätt enhet få sköta sitt jobb i stället.

Man blir inte hjälpt av att få något utan att prestera något. Förslaget snarare stjälper. Det finns bra secondhandbutiker där man kan köpa billigt.
Man är inte god för att man ger bort något man inte behöver. God är man då man ger bort något man själv behöver.

Till ” Tre män i en båt” Du har nog aldrig haft det riktigt jobbigt i ditt liv, det märks väl i den kommentaren…

Det var det dummaste svar jag någonsin hört. Nej, du har nog aldrig varit utan något och inte haft råd ens att handla på secondhand. Vem är du att döma någon som du aldrig har träffat? Detta är en superbra idé i vårt land där det handlas allt för mycket. Och folk har mycket mer än de behöver. Att man inte skulle kunna ge något man själv inte behöver är nonsens. Det är ju det som är secondhand. Heja på 🤗

Kommentarsfunktionen är stängd