Nyheter

Ett kungligt mottagande

Nyheter Ett felfritt arbete ger resultat. Det fick Hans och Erica Bolmvall erfara när paret blev ett kungligt mottagande rikare.

Ett felfritt arbete ger framgångar. Det fick paret Hans och Erica Bolmvall erfara när de blev ett kungligt mottagande rikare.  [1/2]

Guldmedaljen är den högsta utmärkelse som LRF Mjölk delar ut för att premiera mjölkens kvalitet. Kriteriet är att man ska ha levererat mjölk av bästa kvalitet i minst 23 år. Ända sedan starten 1958 har medaljen överlämnats av en representant från kungahuset.  [2/2]

Den 25 oktober fick fyra mjölkproducenter från länet ta emot en guldmedalj ur hans majestät kung Carl XVI Gustafs hand vid en ceremoni på kungliga slottet i Stockholm. En av de fyra mjölkföretagarna var paret Hans och Erica Bolmvall som bor på Ås Södergård, strax söder om Bredaryd.

– Det blev ett minne för livet. Det var välorganiserat, allting bara stämde och det var en oförglömlig högtidsstund. Medaljutdelningen skedde i Bernadottebiblioteket. Kungen höll tal och drottning Silvia satt på en stol nedanför. Allt var supertrevligt, alla bjöd på sig själva och hela umgänget var fantastiskt, säger paret.

Hans och Erica Bolmvall fick medaljen för 23 års felfri mjölkproduktion.

– Det hela började med att under hösten 2019 ringde Skånemejerier och berättade att sköter vi oss i tre månader till, så får vi medalj av kungen. Det var en nervös tid, men det gick vägen, säger Hans Bolmvall.

– Jag vågade knappt gå ut i ladugården de sista månaderna, skrattar Erica Bolmvall. Egentligen skulle vi ha fått medaljen redan förra året, men på grund av pandemin ställdes det in. När vi sedan fick veta att hela blev på slottet, så blev man ännu gladare.

Hans och Erica Bolmvalls vägar korsades när båda började läsa på Stora Segerstad Lantbruksskola (numera Stora Segerstad Naturbrukscentrum). Kärlek uppstod och efter avslutad utbildning började de 1988 arrendera en gård med tio kor i Väset utanför Kulltorp. Något år senare flyttade de till sin nuvarande gård i Ås. De arrenderade först av kyrkan och köpte loss den efter några år. 

– Från början hade vi 25 kor, men en ladugårdsbrand 1993 resulterade i att vi fick bygga nytt. Sedan dess har vi haft ett 40-tal kor och det bara flyter på. Det ställs allt högre kvalitetskrav på mjölken och att få en medalj av kungen för en felfri mjölkproduktion är fantastiskt och jag är mycket stolt över vårt arbete, säger Hans Bolmvall.

Taggar

Dela