Nyheter

En välgörande insats 

Nyheter För 95-åriga Clara Claesson är inget omöjligt. På sex veckor har hon virkat över 100 mössor för välgörande ändamål.

– Många äldre sitter mest och läser, men jag älskar att arbeta med händerna. Jag virkar i snitt en om dagen och på en och en halv månad har det blivit 102 stycken. När nattvakten kommer säger han åt mig att lägga ner det och vila, skrattar Clara Claesson.   [1/3]

Vardagsrummet var fullt av tofsmössor, närmare bestämt 69 stycken i blandade färger, redo för transport till behövande.  [2/3]

I varje mössa fäster Clara Claesson en lapp med en vädjan om att få ett fotografi på mössbäraren tillskickat sig.  [3/3]

Solen skiner över Clara Claessons fönster på Luddös äldreboende. Händerna arbetar för fullt med det ljusblå garnet när hon sitter i sin bruna fåtölj. Dottern Carina Bönnelykke ber mig blicka mot vardagsrumssoffan som är full av virkade mössor i alla dess färger. 

– Jag har redan skickat i väg 33 mössor till OSS-hjälpen och i dag (tisdag) går nästa lass. I soffan och på bordet finns 69 färdiga mössor, säger Clara Claesson.

För 95-åringen har handarbetet alltid legat henne varmt om hjärtat. Tidigare har det handla om att sy, men nu är det virkning som gäller. Det hela började för ett par veckor sedan när en i personalen berättade att hon hade virkat en tofsmössa.

– Då skulle jag också börja med det. Många äldre sitter mest och läser, men jag älskar att arbeta med händerna. Jag virkar i snitt en om dagen och på en och en halv månad har det blivit 102 stycken. När nattvakten kommer säger han åt mig att lägga ner det och vila, skrattar Clara Claesson. 

Dottern Carina ordnar med garn och Clara står för produktionen. Sedan plockar Carina med sig de färdiga mössorna till OSS-hjälpen i Bor, som skickar de med hjälpsändningar till olika länder.

– De 33 som jag lämnade förra gången åkte med i en hjälpsändning till ett barnhem i Rumänien. Jag köper garnet, mamma virkar och så går det hela till välgörande ändamål. Det är en underbar insats, berättar Carina Bönnelykke. 

Och mer mössor ska det bli.

– Jag har beställt tio nya garnnystan som kommer i veckan, avrundar Carina Bönnelykke.

Taggar

Dela