Nyheter

En utställning med gemenskap i fokus

Nyheter För konstnären Markus Emilsson står gemenskap i fokus. Nu är han aktuell med utställningen "skolöst landskap" på Smålands konstarkiv.

För konstnären Markus Emilsson står gemenskap i fokus.  [1/6]

Markus är huvudsakligen glaskonstnär, där mänskliga frågeställningar genomsyrar hans skapande.  [2/6]

I spegelsalen ställs besökarna inför frågorna "vem är jag?" och "hur uppfattas jag av andra?"  [3/6]

När du klivit uppför trappan upp till en plattform ställs du inför valet: åka brandstång eller ta trappan ned? Valet är ditt.  [4/6]

Efter plattformen leds du genom en trång passage in till en lägereld.  [5/6]

Slutligen passerar du under glasskulpturer av olika slag.  [6/6]

Utställningen ”skolöst landskap” är ett ljud- och skulpturkonstverk av Markus Emilsson, där besökaren går in i en värld av konstnärliga gestaltningar och glasskulpturer. Betraktaren gör nedslag i olika situationer och miljöer som speglar, utmanar och leker med förställningar och sociala spelregler. Alltifrån att gå genom en spegelsal till att ställas inför valet att hoppa utför en brandstång eller ta plats kring en lägereld.

– Utställningen handlar om våra skiftande jag och personligheter. Vem är jag i mötet med andra? Vilka är vi och vilka tillåter vi oss att vara? Hur ingår vi i en gemenskap? Mötet mellan objektet och betraktaren och gemenskapen som uppstår mellan dem är ryggraden i mitt konstnärskap och jag tror att det händer mycket spännande när besökarna kommer till det här utrymmet, säger konstnären Markus Emilsson.

Utställningen består av fyra installationer, som hålls samman av ett vägledande ljudverk. I en skolös ljudpromenad bjuds du in till ett personligt möte med Emilssons tankar och reflektioner, till musik komponerad av Per Dannefjord och Andreas Welinder.

– Du tar del av ljudkonstverket genom din mobiltelefon. Du scannar av en qr-kod för att komma till ljudverket. För en så god ljudupplevelse som möjligt rekommenderar vi hörlurar. Har du inga egna så kan man låna i receptionen, säger Markus Emilsson.

Verksamhetschefen Nicolas Hansson välkomnar Markus Emilssons utställning.

– Ibland har vi haft utställningar som kräver lite mer av besökare och den här utställningen får besökarna ut väldigt mycket av. Den visar att du bryr dig om besökarna och är intresserad av det sociala spelet mellan dem.

Taggar

Dela