Nyheter

En jul att förtränga

Nyheter I vår serie ”dagar vi minns” har turen kommit till en julafton som gick fullständigt åt pipan på grund av fall på eget grepp.

Det hela hände i mitten på 80-talet när jag bodde och arbetade i Södertälje. Inför julhelgen tog jag tåget för att fira julen tillsammans med mina föräldrar och min bror i Rottne. Allt startade som det skulle, tåget gick och kom fram på utsatt tid. Jag fick med mig min packning och de julklappar som skulle delas ut och hämtades av min far vid stationen i Växjö.

På kvällskvisten dagen före julafton var det traditionsenlig julgröt med skinkmacka till kvällsmat. Senare på kvällen blev det, lika traditionsenligt, en Irish coffee att njuta av innan julfriden sänkte sig.

På morgonen var det naturligtvis tid för personlig puts med rakning och dusch. Och det var då det hände. Innan det var dags att ställa sig i duschen skulle man ju raka sig. Jag löddrade in ansiktet och tog fram rakhyveln. Att raka sig var ju en rutin som inte krävde mycket eftertanke, men det fick jag ångra. Efter några drag med hyveln var jag oförsiktig och satte rakbladen rätt i underläppen. Det blev ett rejält jack och det blödde häftigt. Det finns ju en del blodkärl i läpparna så det, enligt mig, flödade ned i handfatet. Det går ju inte att sätta plåster på läppen så blodflödet fick stoppas på annat sätt och avta efterhand.

Det blev varken julmat eller snaps den julaftonen.

Lärdomen från den dagen är att vara synnerligen försiktig när rakhyveln kommer fram i samband med morgonbestyren när det är julafton.

Taggar

Dela