Nyheter

Dubbelt så många viltolyckor

Nyheter   Även om man uppfattar olyckorna som ”få” vid den här årstiden så har det varit mer än dubbelt så många älg- och rådjursolyckor under dessa två veckor jämfört med fjolåret.

• Bland annat har sex vildsvin  blivit påkörda i länet,  ett par vid Värnamo. De  övriga är spridda över länet.

•En utter  dödades på E4;an i höjd med Brunnstorp,  Huskvarna. Uttern överlämnas till Naturhistoriska muséet i Stockholm.

• En dovhjort påkördes  vid Drättinge utanför Huskvarna.

• 21 älgar har dödas i trafikolyckor. Tåget har tagit ett par djur. Älgkalvar har avlivats efter att älgkon trafikdödats. Bedömning har gjorts att kalvarna inte överlever utan modern.

• 63 rådjursolyckor har anmälts i länet.

Under de senaste två veckorna  har flera djur lämnats skadade eller döda i länet. Det har skett på eller vid vägbanan utan att någon lämnat uppgifter om olyckan.

Bland annat avlivade en eftersöksjägare en svårt sargad men levande älgkalv, som lämnats av någon likgiltig, påkörd vid vägkanten utanför Mullsjö. Hur länge kalven legat vid vägkanten är okänt.

En liknande händelse inträffade sent på kvällen på väg 761 utanför Stockaryd där bilisten lämnat den skadade älgkalven utan att meddela polisen via SOS 112. Då eftersöks-jägaren avslutat kalvens svåra lidande finner han en registreringsskylt. Ett halvt dygn senare anmäler en bilist att den kört på ett djur på aktuell vägsträcka. Föraren uppgav bilens registreringsnummer … En brottsanmälan är inlämnad till polis då åtgärder inte vidtagits som en bilist är skyldig till.

Kontakta alltid polis via SOS 112 och märk ut platsen vid en trafikolycka med vilt oavsett hur lindrig föraren upplever den! Att meddela en olycka kostar inget men är mycket värt för det lidande djuret. Försäkringsbolagen betalar normalt inte ut något för bilens skador utan att händelsen kommit till polisens kännedom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dela