Nyheter

Direkt: Kommunfullmäktige i Värnamo

Nyheter I kväll kommer det att bjudas på ett referat från kommunfullmäktiges sammanträder i Värnamo.

Alla ledamöter redo för kvällens sammanträde.  [1/7]

När,mast kameran, kommunstyrelsens ordförande, Hans-Göran Johansson (C).  [2/7]

Hans-Göran Johansson (C) på strålande humör.  [3/7]

Bo Svedberg (S) laddad inför mötet.  [4/7]

Närmast kameran, Riitta Andersson som samtalar med fullmäktiges ordförande, Camilla Rinalldo Miller (KD).  [5/7]

I presidiet sitter Anne Karlsson (SD) och Mikael Karlsson (C).  [6/7]

Britt-Marie Sellén Nilsson (S) i samtalk med partikamraten Anders Jansson.  [7/7]

Kvällens dagordning var en diger lista med 27 olika punkter. Men fullmäktiges ordförande, Camilla Rinaldo Miller (KD) hade knappt hunnit öppna mötet, innan hon pausade sammanträdet. Anledningen till pausen var att en mängd olika kommunala företag och nämnder skulle presentera sina bokslut. Därefter var det upp till mötet att besluta om ansvarsfrihet för respektive styrelse.

Uppvaktade ledamöterna innan mötet.

Innan ledamöterna kunde bänka sig för mötet så möttes de utanför kommunhuset av en delegation från LRF Värnamo kommungrupp.

Dessa hade bland annat producerat ett informationsblad som handlade om nybyggnation på jordbruksmark. Något som är högaktuellt i Värnamo. Där planeras som bekant byggnation på sådan mark vid Nöbbele.

I sitt informationsblad konstaterade LRF:arna att Värnamo kommun exploaterar jordbruksmark, utan att ta hänsyn till de avvägningar som  lagen kräver. Det hänvisades bland annat till Miljöbalken, 3:4.  Kommunen ska enligt denna punkt väga väsentliga samhällsintressen mot fortsatt jordbruksdrift och prova alternativa lokaliseringar i område för område. LRF konstaterade också att den svenska självförsörjningsgraden sjunkit drastiskt på senare tid. Från 90 procent i början på 1990-talet, till 50 procent i dag. Vilket i händelse av krig och ofred innebär att Sverige kommer få stora problem att föda sin befolkning.

Ansvarsfrihet

Under inledningen av mötet presenterades som nämnts årsredovisningen för ett flertal kommunala bolag. Dessa var:

Värnamo kommuns årsredovisning
Värnamo Stadshus AB,
Finnvedsbostäder AB,
Värnamo Energi AB,
Värnamo Kommunala Industrifastigheter AB
Även SÅM:s ekonomiska status presenterades.
De ledamöter som under förra året satt med i någon av dessa styrelse fick inför beslutet om ansvarsfrihet anmäla jäv. Det vill säga att det själva inte fick rösta om ansvarsfrihet för de styrelseuppdrag de haft.
Klockan 21.10, efter 20 minuters paus fortsatte möte enligt dagordningens punkt nummer tre. Där klev Jörgens Skärin (MP) upp i talarstolen och ställde en fråga till kommunstyrelsens ordförande, Hans-Göran Johansson (C).
Frågan handlade om det nationella hållbarhetsmålet när det gäller upphandlingen av mat. Hur ska kommunen nå det målet, var hans fråga.
– Vi har vid den senaste upphandlingen uppnått detta mål, replikerade Johansson. Han menade också på att den svenska jordbrukspolitiken svängt under de senaste årtiondena.
Närproducerad, svensk och ekologisk mat, är tågordningen som ska gälla vid upphandlingen, fortsatte Johansson.
Som punkt nummer fyra togs ett medborgarförslag om en digital anslagstavla upp. Förslaget avslogs enligt kommunstyrelsens förslag.
Medborgarinitiativ om en omändring av skolskjutsreglementet avslog också, liksom förslaget om utveckling av området kring Prostsjön.
Sedan beslutades det att kommunen ska ta ut en avgift på 10 000 kronor till de som vill starta fristående förskolor.
Efter det var det revisorernas tur att ta till orda.
Anders Berglund, ordförande i kommunrevisionen presenterade revisionsberättelsen för 2018.
Revisorernas yrkande var att kommunen och dess nämnder skulle beviljas ansvarsfrihet för 2018. I revisorernas läsning gick det att läsa att sjukskrivningar fortsätter att öka.
– I sju av nio förvaltningar ökar sjukskrivningarna. Det är en varningssignal, sa Britt-Marie Sellén Nilsson (S).
Azra Muranovic (S) poängterade projektet ”heltidsresan och ansåg att kommunen skulle passa på att jämna ut löneskillnaderna mellan män och kvinnor i kommunen.
Fullmäktige beslutade sedan att avsätta 27,3 miljoner kronor för att medfinansiera det så kallade Y:et. Vilket innebär en elektrifiering av järnvägen mellan norra länet och Värnamo. Pengarna beräknas behöva användas så långt in i framtiden som år 2020. Totalt handlar det om 100 miljoner kronor som kommunerna i länet ska gå med och delfinansiera järnvägen med.
Socialdemokraterna genom Anders Jansson föreslog sedan i en motion, att servicenämnden skulle ta fram ett förslag, där kommunens kök erbjuder överbliven mat till reducerat pris.
Jörgen Skärin (MP) presenterade sedan en motion som handlade om att underlätta för binas livsstil. En handlingsplan för stöd av binas fortsatta närvaro i Värnamo kommun tas fram, yrkade han. Båda motionerna remitterades till kommunstyrelsen.  Så gick det även med ett medborgarinitiativ som handlade om att belysa cykelbroarna över Gröndalsleden.

 

Taggar

Dela