Nyheter

Direkt från kommunfullmäktige

Nyheter I kväll kommer det här att presenteras ett referat direkt från kommunfullmäktiges sammanträde i Värnamo.

Stina Gof berättade på kvällens kommunfullmäktige om hennes avdelning, kommunens utvecklingsavdelning.

Som vanligt inleddes mötet med ett upprop.

Sedan, innan deltagarna satte tänderna i själva dagordningen så bjöds det på information. Det var kommunens strategiska utvecklingschef, Stina Gof som fick en stund i talarstolen. Där berättade hon om kommunens utvecklingsavdelning. En avdelning som har 11 anställda.

Strax innan sammanträdet började så lämnade Socialdemokraterna in två olika motioner.

Den första motionen handlar om riktlinjer och rutiner för hedersrelaterat våld och förtryck.Där kräver partiet att Medborgarnämnden får i uppdrag att ta fram riktlinjer för ett strukturerat arbete i samverkan med kommunens  förvaltningar och andra kommuner.

Motion nummer två handlar om jämställd fördelning av ekonomiskt stöd.

Där kräver partiet bland annat att ekonomiskt bistånd ska betalas ut lika mellan alla vuxna i ett hushåll. Dessutom att kvinnor säkerställs så att de har eget bankkort dit det ekonomiska biståndet kan betalas ut.

Under kvällens möte ska det tas beslut om nya taxor. Bland annat taxor för äldre- och funktionshinderomsorgen. Även kostnaden för mat till äldre ska få nya taxor. Avgiftstaxa inom LSS – verksamheten 2019 heter en av punkterna som också ska behandlas.

En interpellation var inlämnade, detta av Paula Dahlberg (V). Hennes fråga var hur kommunen arbetar mot rasism.

Hans-Göran Johansson (C) hänvisade bland annat till en ny lag mot diskriminering och informerade om att kommunen arbetar aktivt på flera fronter för att motverkar rasism.

Paula Dahlberg efterlyste en handlingsplan mot rasism, något som hon fick medhåll av från Azra Muranovic (S) och Jörgen Skärin (MP). Nu togs det dock inget beslut om att någon sådan handlingsplan skulle skapas.

De två första punkterna som handlade om olika taxor behandlades utan några debatter. Besluten blev att gå på kommunstyrelsen förslag.

När det gällde avgiftstaxan för äldre – och funktionshinderomsorgen  med tillämpningsanvisningar 2019 så hade Svante Olson (V) invändningar. Han synpunkter lämnades dock utan åtgärd och beslutet blev enligt kommunstyrelsens förslag.

Motion om Motion – Cykelstrategi med åtgärder för bättre och  säkrare cykling diskuterades sedan. Där yrkades det bifall till motionen, vilket också blev resultatet.

Ärende nio var sedan Förändring av budget 2019 med anledning av  omorganisation. En omorganisation som det beslutades om efter förra valet. Kommunstyrelsens förslag om bifall blev också beslutet. Punkt 10, Generellt undantag från  certifieringskrav  antogs också enligt kommunstyrelsens förslag.

Punkt 11 Policy för Mat och Måltider i Värnamo kommun, föranledde Jörgen Skärin (MP) att kliva upp i talarstolen.

Han yrkade att frågan skulle återremitteras, för att ett tillägg skulle kunna göras.

Som Värnamo.Nu skrivit om nyligen så finns det en ny utarbetad policy, vilket Hans-Göran Johansson (C) också hänvisade till.

– Värnamo kommun tillverkar flera 1 000 portioner om dagen, närodlat, svensk mat och ekologiskt och , ska det vara, i den ordningen, sa Johansson.

Kommunfullmäktige beslutade sedan att verkställa den kommunala utbetalningen av partistöd.

Beslut om taxan för markupplåtelse fastställdes sedan enligt kommunstyrelsens förslag.

Samma sak gällde taxan när det gäller ny taxa för alkohol och tobak. 950 kronor i timmen kommer den nya taxan att bli.

Motion om att Värnamo Energi ska börja tillverka solenergi kom sedan upp. Jörgen Skärin yrkade bifall till motionen. Resultatet blev ett avslag, med hänvisning till att Värnamo Energi redan i dag arbetar med att producerar fosilfri energi.

Åtta av de sista punkterna på dagens digra dagordning handlade om revidering av olika kommunala reglementen. Samtliga dessa punkter gick igenom enligt kommunstyrelsens förslag.

Fem motioner har inkommit. Dessa beslutade man som brukligt att delegera vidare till kommunstyrelsen. Fri kollektivtrafik för äldre från vänstern, gatubelysning i Hånger, cykelväg till Ljungby från Sverigedemokraterna samt två motioner från (S) som nämnts tidigare i denna text.

 

Taggar

Dela


3 reaktioner på Direkt från kommunfullmäktige

Var det inte Värnamo, som för ett antal år sedan skulle bygga en av Sveriges största solcellsparker? Som nu inte ens bidde en tumme.

Kommunens tjänstemän kommer att debitera 950 kronor per timme när det gör tillsyn i butiker och restauranger. Peter M

Kommentarsfunktionen är stängd