Nyheter

Det ska vara gott att leva

Nyheter "Det ska vara gott att leva" är inte bara en slogan. Det är också namnet på en två dagars konferens som startade i Värnamo i dag.

Björn Westerlind, överläkare i geriatrik på Länssjukhuset Ryhov föreläste i dag,  [1/4]

Malin Sandholst, vårdenhetschef på medicin- och geriatrikkliniken på Värnamo.  [2/4]

126 personer deltar på konferensen.  [3/4]

Under två dagar ska det pratas om åldrandets sjukdomar på konferensen.  [4/4]

Det är återkommande Geriatrikdagarna som i år arrangeras på Gummifabriken. En stor konferens som handlar om åldrandets sjukdomar.

Malin Sandholst är vårdenhetschef på medicin- och geriatrikkliniken på Värnamo och en som arbetat med att förbereda konferensen. Hon berättar att det är 126 deltagare från geriatrisk vård på sjukhus, vårdcentraler och i kommunal verksamhet inom Sydöstra sjukvårdsregionen (Region Östergötland, Region Jönköpings län, Region Kalmar län)

– Vi kommer att hålla på här på Gummifabriken i två dagar med den här konferensen, berättar hon.
Under de två dagarna kommer deltagarna att få lyssna till ett flertal föreläsningar. som behandlar åldrandet ur olika aspekter.
En av föreläsarna är seniora läkaren Sven Pålhagen som föreläser om aktuell forskning kring Parkinsons sjukdom medan hans seniora kollega Elsa Ask berättar om ”passion för livet”, en satsning inom Region Jönköpings län för att ge seniorer kunskap och verktyg att själva ta ansvar för och skapa ett hälsosamt liv.

En annan föreläsning handlar om vikten av bra mat för ett hälsosamt åldrande.
Ulli Samuelsson lektor i pedagogik vid Jönköping University och forskare inom digitalisering. Hon berättar om hur digitaliseringen påverkar bland annat utbildningen.
Björn Westerlind, överläkare i geriatrik på Länssjukhuset Ryhov är en annan av föreläsarna. Han kommer att föreläsa om sin egen forskning som handlar om  komplexa medicinska vårdbehov i äldreboenden. Ett ämne som han disputerade på i maj 2019.
– En stor andel äldre människor i äldreboenden har en kognitiv svikt som inte uppmärksammas och som kan ha samband med annan bakomliggande sjuklighet, berättade han bland annat.

Medellivslängden i Sverige ligger idag på 81 år för män och drygt 84 år för kvinnor och har ökat under flera decennier. Orsakerna är många, som minskad rökning, bättre diagnostik och behandling och att människor troligen har mer kunskap om hur man söker vård.

Taggar

Dela