Nyheter

”Det kostar att ligga på topp”

Nyheter I en debattartikel utvärderar Jörgen Skärin (MP) kommunens ekonomiska statistik i jämförelse med landets övriga kommuner.

Vi i Miljöpartiet upplevs ofta som teoretiska och använder siffror och statistik för att analysera våra klimatmål och konsekvenser av koldioxidutsläpp och resursutnyttjande. Det är dags för Miljöpartiet att analysera och reflektera över kostnader på kommunens verksamhet per innevånare genom verktyget Kolada.

När man bryter ned en kommunal budget och jämför den med alla 290 kommunala budgetar i Sverige så får man en bild av var medborgarnas skattekronor hamnar. Bakom dessa siffror finns en nettokostnad för en kommuns verksamhet. Man kan inte direkt se om en kommun är effektiv eller ineffektiv eller om det är för mycket resurser eller för lite. Man kan bara anta att eftersom den är politisk styrd och man fördelar resurser och tar in resurser (skatt) utifrån den styrande politiken i kommunen.

Ett intressant exempel är skolverksamheten i Värnamo. Kostnaden är 3,1 procent lägre än snittet bland alla kommuner i Sverige, det motsvarar 27 miljoner på den antagna budget 2021 som var på 888 miljoner kronor. Är då barn och utbildningsförvaltningen underfinansierad? Ja, tycker Miljöpartiet eftersom skolresultaten inte är tillfreds.

Kostnaden för omsorgen äldrevård är 9,7 procent lägre än snittet, men om man lägger in funktionsnedsättning LSS blir det bara 3,1 procent lägre än snittet. Det innebär 18 miljoner kronor på 2021 års budget på 611 miljoner kronor. Är omsorgsförvaltningen underfinansierad? Ja kanske, men inte säkert. Det beror på hur ni medborgare uppfattar omsorgsförvaltningens service.

Nettokostnaden för idrotts- och fritidsanläggningar i Värnamo är 25 procent lägre än snittet. Kan det vara gamla avskrivna anläggningar kanske, i jämförelse med andra kommuner?

En post som sticker ut är Campus. Där har vi högst i ranking, därför att vi lägger mest pengar per invånare: 590 kronor, alltså 1 250 procent mer än snittet i Sverige med högskolor. Vi vill ju vara högst upp, men kanske inte lägga mest pengar på högskoleelever i Sverige

Miljöpartiet Jörgen Skärin

Taggar

Dela


1 reaktion på ”Det kostar att ligga på topp”

Tack för upplysningen.
Det är viktigt att satsa från början.
Förskola, grundskola och högstadiet.

Kommentarsfunktionen är stängd