Nyheter

”Värnamos överlevnad, attraktionskraft och utveckling eller avveckling”

Nyheter "Vi måste lyfta blicken och tänka längre än här och nu!", menar en kommunmedborgare i en insändare till Finnvedsbostäders vd Stanley Guldmyr och centrumledaren Anders Wallin.

I takt med ökad efterfrågan på lägenheter, efterfrågad parkeringsstrategi och krav på hållbar strategi, det vill säga bra för ekologi, ekonomi och sociala faktorer. Vi måste lyfta blicken och tänka längre än här och nu! Det handlar inte bara om en enkel parkeringsstrategi utan om Värnamo City överlevnad, kommunens attraktivitet och bostadsutveckling.

Nu när viadukten utdömdes så är det lätt att bygga bort bilen från stan så viadukten och biltrafiken har gått i graven. Viadukten kan rustas upp, ha kvar som gång- och cykelväg och värna om kulturminne. Men när det gäller bygga bort bilen genom att bygga lägenheter på parkeringsplatser tycker jag att det är dumt! Därmed menar jag inte att de skall vara kvar som parkering men använda ytan till affärer, allmänna lokaler med mera för då kommer även Värnamo som marknadsstad att gå i graven.

Det är av vikt att lägenhetsbygget och förtätningen inte sker i innersta centrum, som till exempel de lägenheterna uppe vid kyrkan vid rondellen till Gummifabriken. Däremot kan vi förtäta från gamla bibblan, Försäkringskassan och Golvhuset; det vill säga ta hand om de byggnader och exploatera där, i stället för Karlsdal. Likaså förtäta genom att Hemmahallen går i graven och förflyttas till trekanten, det vill säga Bredasten. Bygg på höjden, då skulle Hemmahallen få plats med cirka 120-150 lägenheter som exakt kopia av de tre höghusen på Gränsgatan 13, 15 och 17. Innan utbygget av fler lägenheter och bostadsområden sker så borde det utpekas och bestämmas var den nya sim- och sporthallen skall ligga? Kommunhuset är gammalt – finns det planer på renovering eller nytt såsom i Växjö eller Jönköping? Likaså vart finns utrymme för nya skolor? Värnamo är inte bara lägenheter och bostäder, värna om det allmänna. Bostadsutvecklingen kommer att avstanna om vi inte bevarar en levande stadskärna och lockar hit nya invånare med stort fritidsutbud och bra skolor.

Som medborgare får jag panik av hur vårdslöst det allmänna förvaltas av individualister som tänker här och nu. De har inte det breda tänket och tänker inte långsiktigt. Beslut i kommunen som fördärvar för lång tid framöver beslutas och är infärgade av styrande politiker, som inte agerar utifrån Värnamo kommuns bästa.

Om två män som på varsitt sätt ansvarar för Värnamos utveckling möts och bemöts halvvägs i syfte att värna om egenintressen, men samtidigt gynna allmännytta, kan vi skapa skillnad och göra det bättre för många generationer fram över! I det här sammanhanget vill jag vara anonym men vill initiera tanken hos er som måste bearbetas politiskt innan det är för sent. Vi måste agera innan stadsstrukturen ödeläggs och fördärvas för all framtid!

Tack!

En kommunmedborgare

Taggar

Dela


5 reaktioner på ”Värnamos överlevnad, attraktionskraft och utveckling eller avveckling”

Nej, det där håller jag verkligen inte med om. Det skulle ta död på centrum om vi skulle flytta ännu mer handel ut till Bredasten och ersätta med lägenheter.

Tyvärr är det så här politikerna verka vilja ha det. Centrum kommer att dö ut till slut, redan nu är det jobbigt att köra bil i stan och vi undviker det så gott det går.
Att tänka långsiktigt verkar inte finnas i deras tänkande, fokusera på skolor, ha kvar nattis precis som de varit. I stället sätts begränsningar, förskolor och skolor byggs akut när platser inte finns. Kanske dags för politikerna att titta upp, se helheten och framtiden…

”Som medborgare får jag panik av hur vårdslöst det allmänna förvaltas av individualister som tänker här och nu. De har inte det breda tänket och tänker inte långsiktigt. Beslut i kommunen som fördärvar för lång tid framöver beslutas och är infärgade av styrande politiker, som inte agerar utifrån Värnamo kommuns bästa.”

Så skriver en medborgare, som verkar ha sett förfallet. Och mer kommer..
Inte ska två herrar från varsitt håll som sägs vara ansvariga för Värnamo kommuns utveckling ens kunna mötas halvvägs, det handlar ju då om KO-handel eller som en ny maffiametod som kommit till vår del av stan, fastän den alltid funnits, men mer hanterbar. Dessa då män eller om dessa om inte funnits verkar ju bara vara av egenintresse som de så grant säger gynnar ”Alla”, sicka alla?
Det har ju aldrig varit tal om alla, man kan betitta varsom, det handlar om en gräddfil som slipar sina egna vägar.
Må dessa vägar vara likasinnade som körsträckorna på andra vägar, då har de bulor att ta sig igenom om deras fordon håller för det.
Men de med stora plånböcker, lär ju bara köpa nytt, så länge det går.
Penningpungar kan vara bra te mycket men si allt går inte att köpas!
Tänk på det, för sinom sin tid kommer en dag för er med. Det är inget hot-det är ett löfte!
Ingen har klarat det sista stycket hitintills som väntar. Så gör det bästa av det för många, så bliver du ihåg kommen, annars är du borta som vinden susat förbi, ingen vet, men det var en pust!

Bilfri stadskärna i Värnamo kan inte komma som en överraskning, det har varit ett politiskt mål sedan tidigt 90-tal.

Kommentarsfunktionen är stängd