Nyheter

Den gröna faran från Värnamo…

Nyheter Min första bil. Del 1: När jag nu ska sälja min drygt 20 år gamla Volvo började jag fundera lite på min första bil och kåserar lite om den.

Per Bunnstad med familjens hund Brom och första bilen. Det är egentligen ett färgfotografi men det har bleknat och då bättre att visa det i svartvitt. Foto: Ingrid Bunnstad, november 1970, vid Södra Järnvägsgatan 6 i Skillingaryd.

I en låda ligger prydligt handlingar till var och en av de första bilarna med kvitton på inköp, besiktningar, försäkringar, reparationskvitton med mera.

Min första bil var en Ford Cortina de Luxe av årsmodell 1966 med mätarställning 3 225 mil. Jag fyllde 18 den 18 mars 1970 och tog körkort tror jag den 11 juni. Strax därpå – den 5 juli – köpte jag min första bil. Den var klar för leverans fem dagar senare. Bilen var en grön sak som senare kom att gå under namnet Gröna faran.
Jag köpte bilen kontant av Gottfrid Johanssons Bilfirma AB i Värnamo för 6 200 kronor. Mycket pengar men jag lånade pengar av en släkting med vill jag minnas återbetalning om 500 kronor i månaden. Jag hade inte lyckats spara något utan var en fattig student på Finnvedens Gymnasium. Det lilla jag kunde tjäna med lite tidningsjobb som sportskribent på fritiden gick till annat.

Bilen var lite nedsutten på förarsidan, den lutade lite åt vänster. Den hade ägts av en bonde, tror jag, som jag gissar var lite överviktig. Eller så att det aldrig någon på passagerarsidan. Det luktade också lite lagård i kofferten men det försvann senare.

Bilen gick ganska bra men färgen var egentligen ganska förskräcklig. Det är ändå något speciellt med första bilen. Registeringsrnumret var F 22812. Jag hade tecknat försäkring i Trafik-Bore och årspremien var 611 kronor.

Med denna bil var jag med om min första bilolycka. Den inträffade på Artillerigatan i Skillingaryd när jag väntade på att bommarna skulle gå upp eller om jag möjligen ändå hade stannat till här utanför Ljungberghs. I vilket fall som helst backade en lastbilschaufför framför mig rakt mot min bil. Krasch! Ena strålkastaren gick världens väg men i övrigt inte så omfattande skador. Ut kom chauffören som hette Svensson och sa: Det var ditt fel: Du ska inte ligga så nära mig! Han gav med sig när andra kom fram och han  stod sedan för kostnaden, om än motvilligt.

Minns att en dam på Mogatan i Skillingaryd hade en närmast kopia av min Ford, samma färg till och med.

Jag bytte bil den 5/1 1972 och fick som dellikvid 4 700 kronor för Cortinan. Jag köpte då en Renault 16 TS med registreringsnummer F 58162. Priset var 14 600 kronor hos Holmgrens i Jönköping. Det var en underbart bekväm och fartfylld bil som jag hade till den 1/4 1974 då det blev en Mazda 616.

Mer om bilarna en annan gång.

Fotnot enligt Wikipedia: Ford Cortina var en brittisk mellanklassbil som tillverkades mellan 1962 och 1982. Den är uppkallad efter skidorten Cortina d’Ampezzo i Alperna, där man höll Olympiska vinterspelen 1956.
I Sverige var Cortina en vanlig bil under 60-talet medan den under 70-talet i princip ersattes av Ford Taunus i Sverige. Under 70-talet var Cortina mycket ovanlig. Istället har den tyska Ford Taunus dominerat bland Ford i Sverige.

Fotnot 2: Detta är första delen av flera och alla läsare välkomnas att berätta eller bli intervjuade om sin första bil, men kanske mer i kortform än detta kåseri. Välkommen att kontakta oss på redaktionen@skillingaryd.nu eller redaktionen@vmo.nu

Köp av första bilen

Taggar

1 reaktion på Den gröna faran från Värnamo…

När vi kom till Sverige , sommaren1969, hade mina föräldrar en blå , fyradörrars Cortina, med rattväxel. Den började jag övningsköra i Helsingborg. Mycket snygg bil! Det var pappas första bil så han kunde inte ens öppna huven, jag var inte intresserad av bilar på den tiden, så motorn skar i brist på olja….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *