Nyheter

Del 5 om Värnamo 100 år: Edla Carlssons

Nyheter Vi fortsätter vår serie om stadens 100 år.

Klassisk Värnamovy på ett vykort  [1/3]

Närbild på Edla Carlsson  [2/3]

Detaljer till höger  [3/3]

Värnamos egen stadspark

I dag är turen kommen till dådtiden centrum i Värnamo, Storgatan strax intill Kyrktorget.
Den mest klassiska affären var Edla Carlsson som revs och här byggdes i stället det nuvarande polishuset.

– Många välkända byggnader fanns på denna del av Storgatan. I Edla Carlssons fastighet fanns från början bostäder på de övre våningarna. Järnaffären hade sina lagerlokaler inne på gården. Redan i slutet av 1920-talet hade man också bensinförsäljning. Åtskilliga kända resenärer har stannat här för att fylla på bensin, berättar Inge Bergström som fortsätter:

– Huset närmast till höger på bilden är det gamla församlingshemmet. På andra sidan Krycklebäcken låg ett större affärs- och bostadshus. Här fanns affärer i källarvåningen och på våning 1, som låg en halvtrappa upp. Huset ägdes först av bagare Cegrell men är mest känt som ”Collbergs”

Fotot som sådant är nog från mitten av 1930-talet. Det är framställt av Almquist & Cöster i Helsingborg och har tidigare visats på vår vykortssida; http://vyer.nu/varnamo-storgatan-331-forlaga-gss-383b/

troligen har kortet aldrig givits ut och är en så kallad vykortsförlaga. Almquist & Cöster var ett mycket stort förlag i landet men i Värnamo fanns redan andra förlag etablerade när Almquist & Cöster trädde in på banan.

Fotnot: Under jubileumsåret 2020 kommer 10-årsjubilerande Värnamo.nu i samarbete med HSGW att presentera ett stort antal artiklar med berättelser från förr. Utgångspunkt är bilder ur det rika arkiv som HSGW har. Under 2020 kommer vi även i övrigt att ha jubileumsartiklar med tema Värnamo.nu 10 år och även  livet i stan kring 1970, alltså för för 50 år sedan.

Taggar

Dela


1 reaktion på Del 5 om Värnamo 100 år: Edla Carlssons

ja, tänk en så fin och charmig stad PerochKerstistaden kunde ha varit.
När jag kommer till ex.vis. Eksjö, Trosa, Mariefred eller Nora går eller cyklar jag runt där och njuter.

Värnamo med dess rivningsgalna arkitekter vill man ju lämna så fort man kan.

Begriper inte vad man ser som fint i kåkar som Städet m. fl.

Kommentarsfunktionen är stängd