Nyheter

Del 42 om Värnamo 100 år: Värnamo Sparbanks historia del 2

Nyheter Vi presenterar vår serie om stadens 100 år.  Inge Bergström berättar om Sparbanken del 2 av 2

Det nybyggda Sparbankshuset på Storgatan 4. Foto Värnamo Sparbank

Sparbanken del 2

Ett vykort från omkring 1903 med det fina tornhus som revis på 1950-talet för att bli sparbankens nuvarande lokal

Genom en ny sparbankslag 1892 fick man ändra sitt reglemente. En konsekvens blev att ett stort antal huvudmän skulle utses. Lantbrukarna hade under de senaste åren visat ett allt större intresse för bankens verksamhet. De allra flesta av huvudmännen kom nu att utses ur denna grupp. Fram till 1916 var bara en handfull av de utsedda köpingsbor. Jordbrukets intressenter hade nu skaffat sig ett stort inflytande.

• Många fick bidrag
Många större och mindre anslag beviljades fram till sekelskiftet. De klart största summorna gällde den nya sjukstugan och ett nytt orgelverk till Värnamo kyrka. Bidrag lämnades också till ny gångbro vid Värnamo åbro 1881 samt till utredningskostnader för en järnväg Värnamo-Alvesta 1888. Avlöningen till en distriktsveterinär var länge ett stående bidrag. Liknande bidrag lämnades också till Värnamo Folkhögskola.

Bankens anseende sattes på prov när några av de större låntagarna hade kommit på obestånd i mitten av 1890-talet. En konsekvens blev att banken ansåg sig tvingad att inköpa Helmershus gård som försåldes på exekutiv auktion. Under några år fick banken förvalta gården själv. Den såldes 1898 till godsägare C.W. Johansson.

En annan dålig affär fick man hantera 1911, då man tvingades köpa möbelfabrikören Lundbergs villa (villan fick senare namnet ”Gillet”). Den såldes efter något år med förlust.

• Större lokal
Bankverksamhetens utveckling gjorde att man såg ett behov av större lokaler. En utredning i början på 1920-talet resulterade i att det ansågs bättre att bygga ett helt nytt hus än att bygga om det befintliga. Arkitekten Harald Berglin från Lomma – ett tag bosatt i Värnamo – fick i uppdrag att rita det nya huset. Arbetet med detta påbörjades 1922 och i september 1923 kunde nya fräscha banklokaler invigas. Alla entreprenader, även möbelinredningen, utfördes av Värnamofirmor. Något år efter invigningen fick konstnären Brocke Blückert i uppdrag att dekorera vissa salar. Det var samme konstnär som utförde målningarna i Hantverksgillet.

Det gamla bankhuset såldes till Värnamo Folkhögskola, där det byggdes om och blev elevhemmet Västbo.

Sedan Värnamo blivit stad infördes namn på gator och vissa centrala platser. Banktomten i kvarteret Snipen fick adressen Storgatan 4 och den öppna platsen, där Storgatan och Jönköpingsvägen möttes fick inte oväntat namnet Sparbanksplan.

Sparbankens ställning i staden var sådan, att den nästan hade fått karaktären av en institution. Efter kriget svällde bankverksamheten och frågan om behovet av större lokaler blev aktuell. 1955 gjordes en preliminär överenskommelse med ägaren till tomten i hörnet Storgatan-Lasarettsgatan om köp av denna tomt. 1958 fattades beslut om att bygga ett nytt bankhus. Året därpå påbörjades rivningen av det gamla välkända huset med sitt torn och samma år påbörjades pålningsarbetet. De nya banklokalerna var färdiga för invigning i augusti 1961.

I dag heter banken Swedbank. Adressen är numera Storgatsbacken 23.

Detalj från ett vykort 1920 med sparbanken till höger

Fotnot: Under jubileumsåret 2020 presenterar 10-årsjubilerande Värnamo.nu i samarbete med HSGW ett stort antal artiklar med berättelser från förr. Utgångspunkt är bilder ur det rika arkiv som HSGW har. Under 2020 kommer vi även i övrigt att ha jubileumsartiklar med tema Värnamo.nu 10 år och även  livet i stan kring 1970, alltså för för 50 år sedan.

Taggar

Dela


1 reaktion på Del 42 om Värnamo 100 år: Värnamo Sparbanks historia del 2

Kommentarsfunktionen är stängd