Nyheter

Del 25 om Värnamo 100 år: Jönköpingsvägen del 1

Nyheter Vi presenterar vår serie om stadens 100 år.  Inge Bergström berättar i dag om Jönköpingsvägen del 1

Jönköpingsvägen från ett vykort

Ägare

Jönköpingsvägen 4

Namnet Gustafsberg i början på Jönköpingsvägen dyker upp på 1870-talet. Namnet syftar på både tomten och husen. Från början handlade det enbart om bostadshus men snart kom det också till hantverkslokaler och i början på 1900-talet öppnades den första affären.

Ursprungligen fanns det endast ett hus, det längst i söder. Det norra huset byggdes senare. Det blev något högre. Husen hade flera ägare. På 1890-talet hette ägaren Claes August Carlsson. 1898 skedde ett ägarbyte. Den nye ägaren hette Karl Johan Johannesson som flyttade hit från Ryssby. Han var snickare och i 50-årsåldern. Karl Johan var ägare under lång tid och bodde kvar till 1922.

1923 flyttade Johan August Svenningsson hit. Han hade då köpt fastigheterna. Svenningsson var före detta lantbrukare och bodde tidigare i Anderstorp. Han bodde på Jönköpingsvägen 6 fram till sin död 1937.

Svenningsson gjorde redan år 1924 en större utvändig förändring, då han lät ta bort den veranda som fanns på huset med adressen Jönköpingsvägen 4. En ny dörr och nya fönster, dock inte skyltfönster, sattes in.

1936 ändrades fasaderna mot Jönköpingsvägen. På det norra huset ersattes de återstående fönstren med större skyltfönster. På det södra huset tillkom en ny affärslokal med ny egen ingång. Vid denna tidpunkt var husen sammanbyggda.

Jönköpingsvägen 6

1938 gjordes en större ombyggnad och även tillbyggnad. Förmodligen tillkom då ytterligare affärslokaler. De tidigare kakelugnarna togs bort och ersattes med järnspisar eller centralvärme. Svenningssons sterbhus stod nu som ägare.

Gustav Magnusson hade flyttat hit 1921. Han var sedan flera år gift med Signe, som var född Svenningsson, förmodligen var hon dotter i huset. Magnusson var nog aldrig ägare till fastigheten men fick representera sterbhuset.

Det användes under åren olika namn på husen. Ibland kallades de Gustavsberg 1 resp Gustavsberg 2. Även namnen Övre och Nedre Gustavsberg förekom.

Järnboden. Svenningssons sterbhus sålde fastigheten till Järnboden 1946.

Fastigheten köptes så småningom av HSB, som rev alla husen i samband med att ett större område bebyggdes 2010.

Fotnot: Under jubileumsåret 2020 presenterar 10-årsjubilerande Värnamo.nu i samarbete med HSGW ett stort antal artiklar med berättelser från förr. Utgångspunkt är bilder ur det rika arkiv som HSGW har. Under 2020 kommer vi även i övrigt att ha jubileumsartiklar med tema Värnamo.nu 10 år och även  livet i stan kring 1970, alltså för för 50 år sedan.

Taggar

Dela