Nyheter

Debatterar trygghetsboendets baksida

Nyheter Jörgen Lindelöf debatterar trygghetsboendets baksida.

Samling för gemenskap

Jörgen inleder med hur frågan behandlades i kommunfullmäktige och avslutar med hur det kan vara i verkligheten.

Trygghetsboendets baksida

På senaste kommunfullmäktigemötet (KF)  den 28 februari stod Svante Olson (V) i talarstolen med en interpellation vars innehåll som så ofta förr var frågor om äldreomsorgen i Värnamo. Efter att ha hört med äldre i omsorgen undrade han om de boende kommer ut på promenad och hur ofta? Han syftade på vikten att komma ut på stan och se gamla bekanta. Finns det tillräckligt med omsorgspersonal för detta?

Glenn Lund (M) boss för äldreomsorgen sedan två månader, svarade att denna fråga bör hanteras i omsorgsnämnden och inte i KF. Men svarade att man i sammanhanget utan anmärkning följer socialtjänstlagarna som styr verksamheten. Räcker inte personalen till så finns det att tillgå personal via arbetsförmedlingen samt egna unga helgaktiverare och under sommaren feriearbetare. Detta höll Arnold Carlzon (KD) och Malin Ekman (L) med om.

Carina Källman (M) menade att det är inte alla som vill ut och gå i tre timmar utan hellre vill baka, lösa korsord eller lyssna på en Gudstjänst.

Glenn Lund påtalade även på att det finns anhöriga som vid besök tar en promenad och här måste civilsamhället involveras med väntjänst eller liknande för att ge brukarna det där lilla extra. Han lovade att undersöka och återkomma i frågan.

Svante Olson menade att det är bara tv:n som gäller. Terapiverksamheten och hyvelbänken är borta.

Jörgen Skärin (MP) undrade hur man bedömer hur mycket tid var och en får och konstaterade  att det är inte alla som har anhöriga.

Anders Ferngren (S) tyckte att det var bra att interpellationen ställdes och efterlyste ett svar angående promenaderna.

Även Gottlieb Granberg (M) tyckte det var bra med interpellationen men att frågan först borde behandlas i nämnden så att det blev en bra debatt i KF.

Glenn Lund återkom till Svante Olsons frågor om äldre kommer ut och gav som svar att S O:s ”undersökning” inte fick dra konsekvenser över hela avdelningen. Men lovade att återkomma i ärendet.

Till verklighetens folk!

På Sjösala Trygghetsboende i Bor gör värdarna och Finnvedsbostäder (FVB) allt för att de boende ska trivas. Trots att invigningen var så sent som 1 december 2018 så har FVB och värdarna lyckats över förväntan. Det bjuds bland annat på kaffe varje dag lördag som söndag och helgdagar. Alla boende är välkomna!

Men på lördagar, söndagar och helgdagar har hemtjänsten inte resurser att hjälpa dem som inte kan ta sig själv till matsalen. Då har de här äldre utsatta suttit vid sitt köksfönster hela januari och februari  och sett på när övriga boende tar sig till den avkopplande kaffestunden. På vasaloppssöndagen serverades blåbärssoppa och Vasaloppet på storbilds-tv, men alltså inte för alla! Kan du inte ta dig till matsalen så får du skylla dig själv! (Nu fixade vi detta ändå så att alla som ville vilket ALLA ville, kunde få vara med i gemenskapen)!

På Svante Olsons fråga om omsorgen har tillräckligt med personal och Glenn Lunds svar att kommunen följer socialtjänstlagarna vill jag att transportbemanning av rullstolsburna med flera, löses OMGÅENDE och att det ekonomiska ordnas upp senare!

Jörgen Lindelöf

Taggar

Dela