Nyheter

Debatterar infrastruktur

Nyheter Carina Ödebrink från Vaggeryd debatterar höghastighetsbanan och lite mer.

Infrastruktur bygger samman stad och land

Carina Ödebrink (S)

Infrastruktur bygger samman stad och land

Det är människan som är grunden för samhällets utveckling och tillväxt.

För att kunna leva, bo och arbeta i hela landet krävs att det finns en politik på alla nivåer som ser till att det är möjligt. En politik som investerar i vårt gemensamma samhälle istället för skattesänkningar för några få.

Infrastruktur, transportmöjligheter och näringslivets behov av personal är avgörande för att landets företag ska växa och utvecklas. Detta är särskilt viktigt för Jönköpings län som efter storstäderna är det största exportlänet i Sverige.

Infrastruktur i form av vägar och järnvägar har inget värde i sig utan är till för att människor kan leva, bo och förflytta sig. Väl fungerande transportsystem skapar ett starkt samhälle, mänsklig frihet och är en viktig hörnsten i ett modernt samhällsbygge.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har sedan 2014 på allvar tagit sig an utmaningarna för att hela landet ska kunna leva och att stad och land inte står i motsats till varandra utan istället är varandras förutsättningar.

Regeringens beslut om den nationella planen för transportsystemet för tiden 2018–2029 är ett viktigt avstamp för de kommande åren.

Det är en satsning på totalt 700 miljarder kronor och den största järnvägssatsningen i modern tid.

Satsningar på järnvägen är nödvändiga för omställningen till ett fossilfritt välfärdsland, ett Sverige som håller ihop, ökat bostadsbyggande, fler jobb och förbättrade förutsättningar för näringslivet.

Jönköpingsbanan är ett viktigt pendlingsstråk som också binder samman södra och västra stambanan. Hastighetsanpassning och investeringar för ökad kapacitet stärker pendlingen och befolkningstillväxten längs banan.

Järnvägen Jönköping/Nässjö – Vaggeryd – Värnamo föreslås bli elektrifierad och få höjd hastighet. Investeringen är till nytta för hela regionen och är nödvändig för att fasa ut dieseltågen.

Med regeringens beslut och medfinansieringen från Region Jönköpings län på 500 miljoner kronor kan arbetet nu gå in i en än mer aktiv fas.

Utkast till höghastighetsbanan. Arkivbild

Höghastighetsjärnvägen är Sveriges största samhällsbyggnadsprojekt i modern tid. Det binder samman stad och land, ökar kapaciteten för gods och persontransporter och bidrar till miljönytta.

För att snabba på starten och genomförandet krävs dock två viktiga delar; en finansiering som delvis kan lösas utanför ordinarie anslag samt en bred samsyn i riksdagen.

Det är nu viktigt att regeringen och riksdagen prioriterar en helhetslösning för höghastighetsjärnvägen som binder samman hela södra Sverige innan nya och kostsamma projekt lyfts in i framtida planer.

Sverige behöver få en bred politisk uppställning nu för att möta framtiden och stärka människors och näringslivets behov idag och i morgon!

Höstens val blir en folkomröstning om välfärden. För ett starkt samhälle som klarar att möta behoven hos människor och näringsliv är det självklart att investeringar i en hållbar infrastruktur går före sänkta skatter!

Carina Ödebrink (S)
Riksdagskandidat från Vaggeryd

Taggar

Dela


1 reaktion på Debatterar infrastruktur

Ord! Men så länge sossarna kryper för mp, kommer det bara att vara ord.

Kommentarsfunktionen är stängd