Nyheter

Dags att betala kvarskatt

Nyheter Cirka 1,8 miljoner privatpersoner och företag ska i år betala nära 31 miljarder kronor i kvarskatt senast den 12 november.

Skatteverket rekommenderar att betala via swish som är enkelt, ger mindre risk för fel och det går snabbare än via bankgiro.

Nytt för i år är att även företagare normalt betalar sin kvarskatt i november. Detta eftersom privatpersoner och företagare från och med i år hanteras lika vad gäller skattebesked och skatt att få tillbaka och betala.

Sedan några år tillbaka skickas inget inbetalningskort för kvarskatten, men det kan beställas av den som behöver ett.

– De flesta betalar digitalt idag och använder inte inbetalningskort. Sedan förra hösten går det också enkelt att betala via swish. Första året var det ungefär 30 000 personer som betalade kvarskatten via swish och de betalade drygt 75 miljoner kronor genom den tjänsten. I år tror vi att det kommer att bli många fler, säger Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

För att betala via swish ska man logga in på skatteverket.se, antingen via dator, surfplatta eller smartphone. Det finns en gräns på 15 000 kronor per dygn.

– För den som har högre kvarskatt går det att dela upp betalningen i flera under en period eller som tidigare betala via bankgiro, säger Eva Bodén.

Den som får kvarskatt regelbundet och inte vill ha det kan be arbetsgivare eller pensionsutbetalare att dra mer skatt så att skatten blir mer rätt från början.

Taggar

Dela