Nyheter

Dagens skogsägare, morgondagens oljeshejker

Nyheter Den rubriken lockade skogsägare till ett seminarium arrangerat av LRF, Länsförsäkringar och LRF Konsult

Intresserade skogsägare  [1/4]

Lena Ek  [2/4]

Sven-Erik Hammar  [3/4]

Lisa Kylenfelt  [4/4]

Det var ett drygt hundratal intresserade skogsägare som var nyfikna på allt som händer inom skogsbranschen. Det handlar om skogen som som bas i nya produkter som också bidrar i det klimatomställningsarbete som diskuteras flitigt i dessa dagar. Det handlade också om prisutveckling på skogen, äganderätten och vikten av att placera skogsnäringen i politikens kärna.

Först ut var Lena Ek som är ordförande för Södra som berättade om skogens betydelse för svensk ekonomi. Exportinkomsterna från skogen ligger på 130 miljarder om året, tredje största exportnäring.

Branschen har 70000 anställda och investeringstakten är hög, mer än 17 miljarder senaste året och står för över 20% av alla investeringar inom industrisektorn.

Mer kan det komma att bli i takt med att alltfler länder upptäcker trä som byggnadsmaterial. Här slåss man naturligtvis med betonglobbyister om vad som är bäst.

Södras fokus just nu är att alla anläggningar ska ha egen forskning- och utvecklingsavdelning. Stort fokus just nu är utvinningen av talloljan som är en restprodukt vissa massatillverkning. Talloljan blir till den biodiesel som idag blandas in i vanlig diesel i olika hög grad.

Dessutom utvinner man material för textilier, det man utvinner vid bruket i Mörrum skulle kunna täcka Sveriges textilbehov under ett år.

Lena Ek vände sig också emot de som påstår att man avverkar för mycket skog i Sverige. Hon menar att skogsägarna är ansvarsfulla och vill se livskraft i sina företag under många år och kunna lämna över skog till kommande generationer. Med en tillväxt på 120 miljoner skogskubikmeter/år och en avverkning motsvarande 90 miljoner skogskubikmeter/år så kommer skogsnäringen stå sig stark även i framtiden.

Skogen är, enligt Lena Ek, som en rysk docka. När man öppnar en så finns det en ny docka med nytt innehåll. Bland annat så ger skogen papper, textil, fordonsbränsle, komposit som ersätter plast, kolfiber och lim.

Det stora utmaningen är nu att ställa om sina egna transporter till fossilfritt. Målet är fossilfria transporter inom Södra 2030.

Sven-Erik Hammar som är ordförande för LRF skogsägarna stämde in i det som Lena Ek framfört och talade om att allt som kan göras av olja kan göras av trä. Han framförde att det finns arbete att göra för att få in skogen centralt i den politiska debatten. Det ska vara enkelt och lönsamt att äga skog, något som landets 330000 skogsägare säkert stämmer in i.

Ett av dagens mest vädrade ämnen rörde äganderätten. Många upplever att det finns politiker och myndighetsföreträdare som vill pressa fram regelverk som innebär att skogsmark inte får avverkas om det finns skäl som artskydd eller nyckelbiotoper. Problemet är att de anser att staten inte ska vara skyldiga att betala för den skada som skogsägaren drabbas av. Lisa Kylenfelt från LRF Konsult lugnade publiken med att rättsväsendet i form av Miljööverdomstolen och Högsta domstolen fortfarande håller äganderättens fana högt.

När det gäller prisutvecklingen på skog redovisade LRF Konsult siffror som visade kraftigt stegrade priser de senaste 25 åren och ansåg att skog fortfarande är en bra investering trots ett högt prisläge för närvarande.

Taggar

Dela