Nyheter

Covidteam får årets Rutan-pris – danstema på sexårsfirandet

Nyheter Covidteamet inom funktionshinderomsorgen i Värnamo kommun får årets Rutanpris. Firandet av sexårsdagen på söndag blir digitalt med en specialproducerad dans. Även årets Rutanbild har danstema.

Årets Rutan-bild, tagen av fotografen Patrik Svedberg. Foto: Pressbild  [1/2]

Dansen framförs av Effekt Kulturskolan. Alin Popescu har filmat och redigerat. Foto: Pressbild  [2/2]

När Rutan fyllde ett år 2016 kom en spontan idé om att dela ut ett pris till någon som agerat i enlighet med Rutans värderingar. Sedan dess har Rutanpriset delats ut varje år till någon Värnamobo som verkat i Rutans anda. Juryn består av Rutans upphovsmän Kalle Boman och Ruben Östlund, men det finns inte några stadgar och det var först förra året som en officiell motivering skrevs.

I en tid präglad av coronapandemin vill juryn uppmärksamma några som gör en särskild insats för sina medmänniskor i Rutans anda: covidteamet inom funktionshinderomsorgen i Värnamo kommun. Funktionshinderomsorgen är en verksamhet där människor med intellektuella funktionsnedsättningar får stöd. För att bättre kunna hjälpa funktionshindrade med misstänkt smitta, rekryterades ett covidteam som det var frivilligt att söka till. Teamet består av fyra medarbetare: Ida Arnros, Randa Poricanen, Emina Dautovic och Hajra Jajcanin.

Juryns motivering:

”Rutan är en frizon där tillit och omsorg råder. Under pandemin har behovet av tillit och omsorg blivit extra tydligt, inte minst för de människor som mest behöver vår omsorg.

Äldreomsorgen har uppmärksammats mycket, men lite i skymundan har även funktionshinderomsorgen drabbats av smittan och dess följdverkningar. I full skyddsmundering har covidteamets medlemmar snabbt ställt om och med stor omsorg gjort pandemins prövningar lite lättare att bära för många medmänniskor.”

Priset tillkännages nu i samband med Rutans sexårsdag den 18 april, men prisceremonin sker när det åter är möjligt att genomföra arrangemang. Då kommer även 2020 års Rutanpris till Kadim Akca och familjen Engholm att delas ut, då även den utdelningen fick skjutas upp på grund av pandemin

Firas med dans

Priset består av en förstoring av årets Rutan-bild, tagen av fotografen Patrik Svedberg. Bilden har danstema och det är även med dans som Rutans sexårsdag firas. På grund av pandemin presenteras dansen digitalt och filmen lanseras på sociala medier. 

Dansen framförs av Effekt Kulturskolan och koreografin är skapad av danspedagogerna Ann Erlandsson och Ida Linnér. Ann Erlandsson har även skrivit musiken med titeln ”Keep your distance, protect your square”.

– Keep your distance handlar om att värna om dig själv och andra genom att hålla avstånd i pandemitider. Protect your square om att värna om din frizon och dina rättigheter, säger Ann Erlandsson och fortsätter:

– Dansarna rör sig in och ut ur Rutan. Ibland behöver man vara själv i sin frizon Rutan och göra sin röst hörd. Ibland kan man behöva stöd från andra och tillsammans stå upp för allas rättigheter. Man kan behöva träna sig på att ta fram sin egen osynliga ruta varthelst man befinner sig. Bästa träningen sker på plats i Rutan på Flanaden.

Dansen är filmad och klippt av Alin Popescu. 

Tidigare vinnare av Rutan-priset

2016: Marie Albertsson

2017: Fatima Veladzic

2018: Mahdi Rasuli (mottaget av Lars-Göran Thur och Anna Gradeen)

2019: Pär-Magnus Möller.

2020: Kadim Akca och familjen Engholm.

Källa: Pressmeddelande från Värnamo kommun

Taggar

Dela


1 reaktion på Covidteam får årets Rutan-pris – danstema på sexårsfirandet

”Protect your square om att värna om din frizon och dina rättigheter”
Det borde vara allas rättigheter att kunna säga: Pass, inte ska vi väl skriva om våra rutor, för att sedan ha dessa som ett mantra på dåliga nyheter.
Allt går att göras även coronasäkert, det saknas verkligen bara en vilja, till att skapa nytt.

Det blir bland de trångsynta bara en evig väntan, på att de skall till ett skapande, när man i huset vill ha allt innanför stängda dörrar, likväl som myndigheterna också är benägna att göra.

Det måste upp i dagsljuset, och att alla hjälps åt i handling och inte bara i ord och hyllvärmare.

Klart dans kanske kan hjälpa, till och med de yngre att de får lov att komma ut. Men knappast kan det skapa rättigheter för de inlåsta.

Många tvingas leva under sina tabun och instängda grindar, med hjälp av de sociala som lovade tunt och höll inte ett ord i vare sig i skrift eller tal.
Men att ge upp, aldrig, finns inte på kartan.
En dag, men ge aldrig upp
Det kommer bättre tider, någon dag till de sjuka och bot för dem, är min förhoppning, så kan de som hålls inlåsta få komma ut och se det vackra som finns utanför också i sommarsolens glans.
Och få en chans att skapa en egen världsbild av den krympta vrå de haft under en mycket lång tid..
En dag, kommer det kanske att ske.
Då har ju dansen ett syfte, att kunna rädda nån stackare…

Kommentarsfunktionen är stängd