Nyheter

Coronaviruset i dag torsdag…

Nyheter Om coronaviruset i dag: Sex personer vårdas på länets sjukhus, stadiga siffror från regionen rapporteras. Vi uppdaterar er läsare framöver när förändringar sker. Uppdaterat om inreseförbud kl. 14.14. Uppdaterat om 500-gräns kl 14.21. Uppdaterat kl 14.23 om antal smittade per kommun

• Nationellt – internationellt
För att mildra effekterna av coronavirusets spridning och minska utbrottet av covid-19 råder ett tillfälligt inreseförbud till EU via Sverige. Regeringen har idag beslutat att förlänga inreseförbudet till och med den 31 oktober 2020. Det tillfälliga inreseförbudet började gälla den 19 mars och gällde inledningsvis i 30 dagar. Därefter har det förlängts vid flera tillfällen efter rekommendationer av kommissionen. Regeringen har nu beslutat om ytterligare en förlängning av inreseförbudet till och med den 31 oktober 2020.

Folkhälsomyndigheten föreslår nu att den övre tillåtna gränsen för deltagare vid evenemang höjs från 50 till 500 personer, uppger statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens presskonferens. Avståndet mellan personer ska vara minst en meter enligt myndigheten.

– Förslaget handlar i grunden om arrangemang med anvisade sittplatser. Vi tycker i grunden att det är ett bra förslag och föreslår att vi till en början höjer gränsen från 50 till 500 på de ställen som har numrerade sittplatser, säger Anders Tegnell.

• Regionalt
I Jönköpings län noteras från sjuhusen sex vårdade (sex igår) varav ingen person intensivvårdas. Ingen person har avlidit eller skrivits ut senaste dygnet.

• Lokalt
Uppdaterat 27 augusti; I Vaggeryds kommun finns inte längre någon med coronaviruset inom socialförvaltningens område vilket kommunen rapporterar idag.
Totalt har 136 bekräftade fall rapporterats i Vaggeryds kommun och 323 i Värnamo kommun.

• Hög smittrisk
Risken för smittspridning av coronaviruset i Sverige bedöms som hög. Folkhälsomyndigheten uppmanar människor med symtom att undvika sociala kontakter för att inte smitta andra.

Viruset smittar när droppar och sekret överförs, när någon hostar eller nyser, antingen direkt eller via kontakt mellan personer. Tvål och vatten skyddar mot smitta och även handsprit kan hjälpa om du inte har möjlighet att tvätta händerna noga. Hosta och nys in i ditt armveck och undvik att ta på ditt ansikte.

• Vi publicerar inte allt
När det händer saker i vår närhet som engagerar blir det väldigt lätt rykten och olika felaktigheter. Vi är därför noga med att kontrollera exempelvis kommenterar i våra tidningar och tar inte med sådana som är vilseledande.

• En bra plats för att få central information är https://www.krisinformation.se/

Arkivbild

Taggar

Dela