Nyheter

Coronakrisen slår mot industrin

Nyheter Coronakrisen slog i början främst mot besöksnäringarna. Nu drabbas även allt fler industriföretag, inte minst i kommunerna Värnamo och Vaggeryd.

Anna Gillek. Arkivbild

I alla kommuner i länet, utom två, är industriföretag de största privata arbetsgivarna.

Konjunkturinstitutet räknar med att Sveriges BNP faller med mer än sex procent under det andra kvartalet. Varuexporten väntas falla ännu mer. De närmaste månaderna kommer att bli tuffa för många industriföretag.

Industriföretagen är viktiga i Jönköpings län. I alla kommuner utom två är industriföretag den största privata arbetsgivaren, som till exempel Husqvarna i Jönköping, Thule i Gnosjö och Fagerhult i Habo.

Ett tecken på att krisen redan slår hårt mot länet är att varslen om uppsägningar ökade lavinartat under mars då 1 626 personer varslades jämfört med 71 personer under mars 2019. Varslen har fortsatt i snabb takt under början av april, den 1 mars till den 5 april varslades 1 917 personer.

– Nu måste fokus vara att rädda företag och jobb. Det behövs mer kraftfulla åtgärder för att lindra krisen, säger Anna Gillek, Svenskt Näringslivs regionchef i Jönköpings län.

Svenskt Näringsliv vill bland annat se:
• Ett starkare system för korttidspermittering. Minskningen av arbetstiden ska kunna vara upp till hundra procent. Den totala lönekostnaden för arbetsgivaren ska motsvara arbetstidsminskningen.
• Räddningsersättning till företag som får ett brant intäktsbortfall och som behöver kunna finansiera fasta kostnader för hyra, maskinleasing, räntor etc. Det hyresstödsystem som regeringen aviserat är krångligt och otillräckligt.
• Likviditetsstärkande åtgärder. Räntorna på de uppskov med skatt som staten erbjuder är allt för höga och måste sättas ner. Företagen måste kunna säkra sin likviditet på ett sätt som inte minskar deras långsiktiga överlevnadsförmåga.

Industrins betydelse för kommunerna i Jönköpings län

Industriberoende
Export per invånare andel (tusental kronor)
Vaggeryd 57,0% 316,3
Värnamo 55,8% 119
Gnosjö 94,8% 336,9
Mullsjö 55,6% 131,8
Habo 34,5% 73
Gislaved 79,4% 206,2
Jönköping 25,8% 106,4
Nässjö 37,9% 57,3
Sävsjö 57,3% –
Vetlanda 61,2% 110,4
Eksjö 33,1% 105,9
Tranås 50,9% 174
Aneby 40,1% –

Fotnot: Kommunerna i länet med hänsyn till beroende av industri och export. I kommuner med väldigt få stora aktörer redovisas inte exportsiffrorna.

De län som är mest beroende av industri och export

  1. Jönköpings län
  2. Kronobergs län
  3. Västmanlands län
  4. Blekinge län
  5. Örebro län
  6. Östergötlands län
  7. Västra Götalands län
  8. Värmlands län
  9. Kalmar län
  10. Gävleborgs län
Taggar

Dela


1 reaktion på Coronakrisen slår mot industrin

Rätt så kul att Svenskt Näringsliv låtsas bry sig om arbetslösa samtidigt som de lobbat stenhårt för att avskaffa arbetsförmedlingen.

Kommentarsfunktionen är stängd