Nyheter

Coronafallen ökar i Värnamo

Nyheter Antalet coronafall ökade betydligt i Sverige förra veckan. Även i Värnamo har det hittats fler nya fall jämfört med veckan innan, visar nya siffror från Folkhälsomyndigheten.

Under vecka 52 rapporterades 97 nya bekräftade fall av covid-19 i Värnamo kommun.  Det är en klar uppgång jämfört med den föregående veckan (+71 fall). Den högsta noteringen för Värnamo gjordes i januari 2021: 184 nya fall under en vecka.

Under några veckor i november rekommenderades de flesta fullvaccinerade att inte testa, en rekommendation som Folkhälsomyndigheten sedan backade ifrån. Sedan vecka 47 gäller återigen att alla ska provta sig vid symtom. Det gör att jämförelser med de här veckorna haltar lite.

Sett till befolkningen hittades 28 nya fall per 10 000 invånare i Värnamo under den senaste veckan. Jämfört med resten av landet är det här en låg nivå.

Flest nya fall i länet, sett till befolkningen, rapporterades i Habo, där 69 fall per 10 000 invånare bekräftats under den senaste veckan.

I hela landet rapporterades 59 465 fall under vecka 52. Det är en ökning med 112 procent jämfört med veckan innan, samtidigt som antalet genomförda tester ökade.

Flest nya fall hittades i Sjöbo. I kommunen har 130 fall per 10 000 invånare bekräftats under den senaste veckan.

11 243 tester i Jönköpings län

När de nya rekommendationerna började gälla, vecka 44, minskade också antalet tester i Jönköpings län. När nu alla återigen rekommenderas att provta sig vid symtom har testande ökat kraftigt.

I Jönköpings län genomfördes 11 243, jämfört med 10 716 veckan innan. Det motsvarar 3 080 tester per 100 000 invånare, vilket är färre än de flesta andra regioner. Av de 11 243 proverna var 14,7 procent positiva, vilket är en större andel än veckorna innan. Jönköpings län tillhör de regioner som hade relativt liten andel positiva provsvar förra veckan.

Under vecka 52 rapporterades ett dödsfall och fem nyinläggningar på iva i Jönköpings län. Sedan pandemins start har 571 personer avlidit i länet. Dessa siffror finns inte på kommunnivå. Men sedan juni har bara 16 nya dödsfall registrerats.

Tidigare under pandemin gick antalet bekräftade fall hand i hand med sjukhusinläggningar och dödsfall. I och med att de flesta vuxna nu är vaccinerade, inte minst i äldre åldersgrupper, är det allt lägre andel av de som smittas som avlider.

Källa: Pressmeddelande från Newsworthy

Under vecka 52 rapporterades 97 nya bekräftade fall av covid-19 i Värnamo kommun. Det är en klar uppgång jämfört med den föregående veckan (+71 fall). Statistik: Newsworthy

Taggar

Dela