Nyheter

Coronafallen ökar

Nyheter Testandet vänder uppåt igen – och det bekräftades betydligt fler coronafall i Sverige förra veckan. Även i Värnamo har det hittats fler nya fall jämfört med veckan innan. Det visar nya siffror från Folkhälsomyndigheten.

Under vecka 45 rapporterades nio nya bekräftade fall av covid-19 i Värnamo kommun.  Det är en klar uppgång jämfört med den föregående veckan (+5 fall), dock från en relativt låg nivå. Den högsta noteringen för Värnamo gjordes i januari 2021: 184 nya fall under en vecka.

Sedan den 1 november har rekommendationerna för testning ändrats. Fullvaccinerade personer ska i de flesta fall inte testa sig vid symtom. Undantag görs bland annat för boende på särskilt boende och vård- och omsorgspersonal (här finns hela listan). Folkhälsomyndigheten har sedan dess backat – och från den 22 november ska återigen alla med symtom testa sig. Men det gör att de här veckornas siffror är svåra att jämföra med tidigare veckor.

Sett till befolkningen hittades tre nya fall per 10 000 invånare i Värnamo under den senaste veckan. Jämfört med resten av landet är det här en ganska genomsnittlig nivå. Värt att notera är att olika regioner tolkar Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer om vem som ska testas lite olika. I vissa län tillåts testning för vaccinerade, i andr inte. I en del regioner testas till exempel ovaccinerade skolbarn under 12 år, medan de inte testas i andra. Det gör att jämförelser mellan regionerna kan vara svåra att göra.

Flest nya fall i länet, sett till befolkningen, rapporterades i Aneby, där 22 fall per 10 000 invånare bekräftats under den senaste veckan. I hela landet rapporterades 5 833 fall under vecka 45. Det är en ökning med 15 procent jämfört med veckan innan, trots ändrade testrekommendationer. Flest nya fall hittades i Torsås. I kommunen har 25 fall per 10 000 invånare bekräftats under den senaste veckan.

Taggar

Dela