Nyheter

Charbel slår ett slag för integration 

Nyheter – Ska vi prata integration, så måste vi prata om rättigheter och skyldigheter. Det uppmanade Charbel Gabro under en föreläsning.

– Ska vi prata integration, så måste vi prata om rättigheter och skyldigheter. Det uppmanade Charbel Gabro under en föreläsning.

Under onsdagseftermiddagen arrangerades en föreläsning på Värnamo folkhögskola. Temat var ”integrera flera” och föreläsaren var Charbel Gabro, vinnare av Stora Talarpriset 2019 och Årets talare – Genombrottet 2018, som älskar att beröra och utmana människors tankevärld. 

– Jag är inte här för att lära dig saker, utan jag ska väcka tankar i dig. Min förhoppning är att något nytt ska hända i lokalen, säger Gabro. 

Deltagarna fick i uppgift att skriva ned de tre mest värdefulla sakerna i sitt liv. Därefter fick de genom en övning fantisera om hur de flydde från ett krigshärjat område, där deras mest värdefulla saker försvann längs vägen, för att komma till ett nytt land. 

– Det här är en situation många har hamnat i. Jag har själv varit i flyktinglägren på Lesbos vid två tillfällen och tagit emot flyktingar i båtar. Blicken man möts av är full av panik, säger Charbel Gabro.  

Integration och kulturkrockar stod i fokus.

– Den farligaste krocken mellan invandrares hemländer och Sverige är myndigheter. I hemlandet har de inga rättigheter, medan det finns massvis med rättigheter här. Men ska vi prata om integration, så måste vi prata om både rättigheter och skyldigheter. Svensken har tyvärr en tendens att bli feg ibland, men det är så vi lär oss av varandra: lyft frågan, så att man blir obekväm. Kan vi inte omprogrammera våra uppfattningar, så kommer vi inte komma någon vart. 

Taggar

Dela


3 reaktioner på Charbel slår ett slag för integration 

Steg ett när det gäller att lyckas med integration är att inse att invandrare fungerar precis som vi estniska svenskar, vad innebär då det?
Jo att dom flesta vill arbeta och göra rätt för sig medan andra inte har något intresse av det!
Detta är den främsta orsaken till att vissa svenskar precis som invandrare helt enkelt är omöjliga på arbetsmarknaden!
Om vi kan erkänna att det faktiskt förhåller sig så, då kan vi även sänka bidragen utan att det ska behöva bli ett himla liv!

Tack till våra deltagare på fritidsledarutbildningen som anordnade denna föreläsningen.
Marie och Helena

Äntligen någon som vågar. Jag har själv varit engagerad och oftast blir man obekväm när man pratar skyldigheter. Blir ibland tillrättavisad när jag tar upp skyldigheter, men jag vill både tala skyldigheter och rättigheter. Min bestämda uppfattning är att om man pratar båda så hjälper man och pratar man bara rättigheter så skälper man och ingen vinner.

Kommentarsfunktionen är stängd