Nyheter

Carina Ödebrink om denna dag

Nyheter Carina Ödebrink presenterar en debattartikel med anknytning till internationella kvinnodagen  

Torsdagen den 8 mars är internationella kvinnodagen. Vi har kommit långt när det gäller jämställdhet i Sverige. Vi har en unik föräldraförsäkring som gör det möjligt för barnen att få viktig tid med sina föräldrar i början av livet.
Förskolan är en pedagogisk verksamhet som möter barnens behov och som gör att kvinnor kan delta i yrkeslivet i hög utsträckning. Den kvinnliga förvärvsfrekvensen är bland den högsta i världen och det är helt avgörande för att kvinnor ska kunna känna ekonomisk frihet, både under yrkeslivet men också den dagen hon går i pension.

Vi kan se idag att kvinnors rättigheter hotas och till och med trycks tillbaka; i Sverige av politiska krafter som exempelvis vill inskränka aborträtten och införa sambeskattning igen. I Europa och världen ser vi samma sak. Europeiska jämställdhetsinstitutet (EIGE) har slagit fast att det skett en tillbakagång för kvinnors rättigheter i EU de senaste tre till fem åren.

Carina Ödebrink. Arkivbild

Men även om Sverige i många avseenden ses som ett föredöme för jämställdhet så finns det fortfarande en lång väg kvar att gå. Det handlar bland annat om att kvinnor i genomsnitt tjänar mindre än män, att kvinnor i mindre utsträckning finns representerade i näringslivets bolagsstyrelser och på chefsbefattningar, att kvinnor känner större otrygghet att röra sig ute i samhället på grund av risken att utsättas för brott.

Kvinnor är de som drar ett stort lass som verksamma i den gemensamt finansierade välfärden. Arbetsmiljö, delaktighet och inflytande men också lön är frågor som är viktiga för att kvinnor inte ska slita ut sig utan orka jobba ett helt yrkesliv.

Kvinnors men också barns utsatthet för våld i nära relationer är också en viktig fråga. Samhällets resurser behöver samordnas bättre för att vara ett verkligt stöd för brottsoffren, både i det akuta skedet men också i den fortsatta vardagen

För hållbar tillväxt och utveckling; socialt, ekologiskt och ekonomiskt behöver kvinnors rättigheter och möjligheter stärkas.
Så, grattis alla kvinnor och män på den internationella kvinnodagen! Tillsammans fortsätter vi arbetet för ett mer jämställt samhälle och blir ett fortsatt föredöme i Sverige och världen!
Carina Ödebrink, Vaggeryd
Distriktsordförande (S)
Riksdagsledamot

Taggar

Dela