Nyheter

Brunos krönika: Emil i Lönneberga i vår tid

Nyheter Hur hade Emil i Lönnebergas liv sett ut om han hade vuxit upp i dagens samhälle? Den frågan ställer sig Bruno Franzon i sin 32:a krönika.

Emil i Lönneberga i vår tid

Emil i Lönneberga. Pressbild

Astrid Lindgrens sagor. Vi älskar dem och de lever vidare i våra medvetanden generation efter generation. Inte minst sagorna om Emil i Lönneberga.

Låt oss göra ett lekfullt tankeexperiment: Hur skulle Emils liv sett ut om han hade vuxit upp i dagens samhälle? Som vuxen blev han ju kommunalråd och det hade han kanske blivit nu också. I så fall hade han nog hunnit med en del hyss innan dess. Men om han från nåt äldreboende rövat med sig de gamle till Vimmerby Stadshotell för ett låta dem njuta ett överdådigt julbord så hade han kanske blivit utredd av sociala myndigheter. Möjligen hade han som vuxen rentav blivit jordbruksminister som en annan smålänning Eskil Erlandsson (om någon minns honom?) var långt innan beskyllningarna kom att han råkat tafsa, spilla sås på en kvinnlig politiker eller hur det nu var. Eller Emil som EU-parlamentariker med stort engagemang i miljöfrågor, en rättvisans apostel.

Alfred då? Tja, om han tröttnat på bondelivet så hade han väl haft något industrijobb, gillat att fiska precis som förr, spelat gitarr till husbehov och intresserat sig för bilar, kanske Monster trucks. Han hade nog länge varit nöjd singel och festat på helgerna.

Lina tror jag inte hade studerat på universitet. Kanske hade hon arbetat som lokalvårdare, servitris eller hårfrisörska. All min respekt för dessa yrken! Eller varför inte tidningsbud, som jag själv gjort i evigheternas evigheter! Hon är ju synnerligen van vid att stiga upp och mjölka tidigt i ottan Lina, inte rädd för att ta i. Precis som i sagan lär hon ha drömt om Alfred och den stora kärleken. I brist på gensvar och i desperat jakt på frieri så är det inte omöjligt att hon sökt till ”Bonde söker fru”. Det ska inte uteslutas att hon även hade sökt till ”Idol” och fått den elaka juryn att demonstrativt täppa till öronen med bomullstussar.

Lilla Ida, hon skulle ha sökt till ”Idol” och gått långt i tävlingen med fin sångröst och mycket småländsk charm.

Krösa-Maja skulle ha fortsatt att förfasa sig över alla tråkiga nyheter och förstärkt dem genom sin obotliga läggning för hemskheter. Vår tid hade passat henne perfekt. Jag kan tänka mig att hon skulle ha frossat i teveprogram som ”Veckans brott” och varit höggradigt aktiv som skvallerkärring på både Facebook, Twitter och Snapchat. Dessutom torde hon haft ett livslångt abonnemang på ”Hänt i veckan”.

Taggar

Dela