Nyheter

Blev det subventionerad lunch till pensionärer?

Nyheter Under gårdagens kommunfullmäktige var det många som ville tycka till om motionen som yrkar 50 kronor för lunchen till pensionärer

Kommunfullmäktige sammanträder

Svante Olsson (V) lämnade in en motion för ett år sedan om att subventionera luncher för pensionärer. I sin motion yrkar han att priset på lunchavgifter för besökande pensionärer, av sociala skäl, ska sänkas till 50 kronor på äldreomsorgens restauranger. Svante bedömer att den kraftiga höjningen av priset de senaste åren har lett till en lika kraftigt minskning av antalet besökare. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige var att avslå motionen.

  Jag yrkar bifall till motionen. 50 kronor är också en diskussion om Svantes äldreboendelunch och vi har diskuterat att ingenting är gratis. Vi vet att bland pensionärer idag finns det en ensamhet och en psykisk ohälsa. Många sitter hemma och inte se en människa eller prata med människa på ett helt dygn. 50 kronor kanske kan locka dom att komma till en social närvaro och äta en lunch. Den målgruppen kanske inte går till stadens restauranger. I omsorgsförvaltningen ska man vara preventiv i sitt jobb och det här kan vara en preventiv del i kontakten med andra människor. Det här kan utvecklas i ett led in i att lösa det här problemet vi står inför. Jag yrkar bifall, säger Jörgen Skärin (MP).

– Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. I februari beslutade nämnden att avslå denna. Vi ska se över möjligheten att de äldre som bor i kransorterna kanske kan få äta på skolan. Vi behöver samlingspunkter och vi behöver lite större. Vi håller på att bygga upp på Östboskolan där vi ska erbjuda mat och kaffeservering samt att vi ska ha lite föreläsning. Därför når vi inte till 50 kronor. Vi vill hamna på ett bra läge vad gäller måltiden, menar Glenn Lund (M).

– Jag yrkar bifall till motionen, jag har varit med länge och sett Svante lagt motioner. Det här är en av de bästa motionerna han lagt. Precis som Skärin sa handlar det om en social funktion när man besöker andra på boendet. Jag kan inte förstå varför kommunen ska ta mer än vissa restauranger. Jag är själv pensionär, säger Anders Ferngren (S) och berättar vidare att grannkommun har billigare lunch för pensionärer. Ni måste försöka få ner priserna så att gemenskapen ska öka. Pensionärerna ska inte betala för all annan verksamhet.

– Jag kan hålla med dig, hade Svante varit här så hade debatten tagit en timma till. Jag tycker att prislistan är för dyr. 97 kronor är för mycket och vi hoppas att vi hittar ett attraktivt pris. Vi utgår från att nämnden tar fram ett bra förslag, säger Stig Claesson (KD).

– Menar du att man ska baka in utökad verksamhet i måltiden? Nu har vi lagt ett effektiviseringskrav, hur har ni tänkt?, undrar Azra Muranovic (S).

– Man kan säga att våra korrigerade priser så måste vi göra något. Vi har ett stort paket med förändringar och nedskärningar. Vi får lägga mer pengar på det här. 50 kronor är i minsta laget. Vi är något för höga i pris, det kan jag erkänna. Varför är vi så dyra ibland? Hur många är i Söderport och äter? Det kan vi inte säga om våra restauranger. Vi har för lite folk som åker till oss och äter. Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag, säger Glenn Lund (M).

– Vi antog förslag om styrning av kostverksamhet och det lägger grunden till hur vi beräknar måltidspriset för skola- och äldreomsorgen. Det här är ingen enkel grej. Om Anders Ferngren vill ha en privatlektion i hur fördelningen är tar det två timmar, säger Haris Sibonjic (C).

– Jag hoppas att de som lägger budgeten tänker på pensionärerna, säger Anders Ferngren (S).

– Det finns andra kommuner som optimerar det här med att äldre kommer och äter. Jag yrkar bifall till motionen, men jag vill ge er ett råd och det är att inte bekosta verksamheten med pensionärernas lunch. Vad är det för grupp vi riktar oss emot och hur ska vi hanterar det. Höjer man priset så förlorar man matgäster, säger Azra Muranovic (S).

– Jag sitter i pensionärsrådet och där hade du fått ett bättre svar, Azra. De här mötesplatserna man ska skapa blir inte dyrare, utan de blir effektivare och man får till de här mötesplatserna. De gynnar priset. Jag är från Horda och Rydaholm och en del av pensionärerna äter på Lindgården och konkurrerar med värdshuset. Alla har inte möjligheter att gå ut och äta. Det är inte enkelt att säga att det här är bästa sättet. Bifall till kommunstyrelsens förslag, säger Gottlieb Granberg (M).

– Nu blir jag helt förvirrad. Glenn får förklara, säger Azra Muranovic (S) och fortsätter med att man ska inte konkurrera det här med privata. Det är vanliga gäster som inte har billigare lunch.

– Jag vet i Rydaholm att värdshuset har svårt att överleva då det offentliga konkurrerar med värdshuset, det hänger på så lite pengar. Varenda lunchgäst är viktig, menar Gottlieb Granberg (M).

– Det var inom omsorgsverksamheten jag menar, förtydligar Glenn Lund (M).

– Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Jag tycker inte att vi ska höfta till att vi tar 50 kronor för maten. Avslag på motionen, säger Eva Eriksson (C).

– Jag ska inte förlänga något, men jag hoppas att det här är en budgetfråga. Det måste fram ett antal pengar och det handlar om 430 000 kronor med den kundbasen som finns idag. Vi håller på att ta fram budgeten och det är precis som Eva säger att vi ska inte sitta här som lekmän och höfta på maten. Bättre att vi tittar på det när budgeten ska läggas. Det förslaget som vinner gehör blir det. Jag hoppas att vi inte fattar något sådant beslut här. Det är faktiskt inte finansierat den här motionen. Man får gärna komma med ett förslag, men man måste också visa var man kan ta pengar ifrån, säger Hans-Göran Johansson (C).

– När någon annan betalar så är det lätt att besluta om. Man måste ha höjd för de privata näringsidkare. Omsorgsnämnden kanske ska se över samarbetet, inte bara när det gäller maten. Jag yrkar bifall till kommunstyrelses förslag, säger Tobias Pettersson (M).

Oenigt kommunfullmäktige där votering fick avgöra i frågan om lunchpriset ska sänkas till 50 kronor. Voteringen visade sig i att avslag på motionen vann och (MP) samt några i (S) reserverade sig mot beslutet.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Blev det subventionerad lunch till pensionärer?

Man förbisåg den enkla lösningen. Visa upp Id som visar på pensionär, 50 kr rabatt på käket på alla syltor, även ”kommunSyltan”.

Känns lite konstigt att rika pensionärer ska ha billigare mat tror nog det finns mer penga starka pensionärer än fattiga då är det bättre dom fattiga får mer pengar

Det som var mest intressant var att V röstade för KS förslag och avslog Svantes motion.

Kommentarsfunktionen är stängd