Nyheter

Biskop Fredrik besökte pastorat

Nyheter Under tisdagen 6 september visiterade biskop Fredrik Modéus Värnamo pastorat. Biskopen kom för att samtal med företag, mötte medarbetare och förtroendevalda, firade mässa och var med i en paneldebatt på temat ”Hur bevarar vi mänsklig värdighet i samhället?”

Biskop Fredrik håller i morgonbön i Fryele kyrka.  [1/6]

Biskop Fredrik samtalar med medarbetar i Värnamo pastorat.  [2/6]

Biskop Fredrik och Nominits vd Ulf Sjölin.  [3/6]

Biskop Fredrik möter pastoratets kyrkoråd i Värnmao kyrka.  [4/6]

Mässa i Värnamo kyrka.  [5/6]

Paneldebatt i Värnamo kyrka.  [6/6]

Dagen bestod av många goda möten. Den började med morgonbön i Fryele kyrka och avslutade med en intressant och givande paneldebatt i Värnamo kyrka. I panelen fanns, förutom biskop Fredrik, kommunfullmäktiges ordförande Camilla Rinaldo, IFK Värnamos ordförande Fredrik Lingeskog och diakon Marie Nilsson. Kyrkoherde Pär-Magnus Möller ledde debatten. Deltagarna diskuterade bland annat utslagningen i samhället, hur vi värnar om de svagaste, vad hårda ord i debatten gör med ett samhälle, hur vi motverkar psykisk ohälsa, var vi får våra ideal ifrån och hur vi tänker om framtiden.

Tidigare under dagen samtalade biskop Fredrik med medarbetare och förtroendevalda i pastoratet. Han var även med på ett företagsbesök på Nominit AB, där samtalet handlade om företagsvärldens möjlighet att påverka samhället till att värna medmänsklighet och goda värden.

Visitation innebär att medarbetare från församling och stift möts för att reflektera kring församlingens utmaningar och möjligheter. Visitationen syftar till att församlingarna ska få stöd, inspiration och uppmuntran. Det är också en del av biskopens tillsyn som gäller kyrkans tro, lära och liv samt församlingens förvaltning. Det är ett sätt för församling och stift att hand i hand verka för att utveckla Svenska kyrkan i det lokala sammanhanget. Detta är en process som har pågått under några månader och tisdagens biskopsbesök innebar att visitationen avslutades.

Växjö stift är en del av Kristi världsvida kyrka och ett av Svenska kyrkans 13 stift. Det omfattar församlingarna inom stiftets område som består av större delen av Småland och hela Öland. Stiftet är ett pastoralt område som leds av en biskop.

Text och bilder: Värnamo pastorat

Taggar

Dela